ale przejde do rzeczy.
zrobilem sobie taki prosty czat zebym mogl sie komunikowac z moja luba

<html> <body bgcolor="silver"> <? $w_v=$_GET['wiad_v']; if ($w_v<>"") { $plik = 'marcin.txt'; if (!$wskaznik_pliku = fopen($plik, 'a+')) { echo "Nie moge otworzyc pliku ($plik)"; exit; } $czas=date("G:i"); fwrite($wskaznik_pliku, $dd); fwrite($wskaznik_pliku, $w_v); fclose($wskaznik_pliku); } ?> <table width=100% height=100% align=center border=0> <tr> <td width=50% height=80% valign=top align=center> </td> <td width=50% height=80% valign=top align=center> </td> </tr> <tr> <td align="center" valign="center"> <form action="marcin.php" method="GET"> <br> <input type=submit value="Wyslij"> <INPUT TYPE="reset" VALUE="Wyczysc"> </form> </td> <td align="center" valign="center"> <form action="marcin.php" method=""> <input type=submit value="SPRAWDZ WIADOMOSCI"> </form> <form action="wyczysc_m.php" method="" target=lewa> <input type=submit value="Wyczysc historie"> </form> </body> </html>
i mam takie pytanie:
jak zrobic zeby wiadomosc mozna bylo wyslac po prostu wciskajac enter ? a nie jak do tej pory przez wcisniecie przycisku
drugie pytanie to:
jak widac mam ramki dwie w ktorych pojawiaja sie wiadomosci (php czyta plik i go wyswietla w ramce) z tym ze podczas wyswietlania jak wiadomosci jest wiecej niz sie zmiesci w ramce wiadomo tworzy sie pasek z boku do przewijania. no i chodzi mi o to zeby strona w ramce po wyswietleniu byla na dole (na ostatniej wiadomosci) w tej chwili trzeba przesunac pasek w dol zeby zobaczyc ostatnia wiadomosc. mozna to jakos zrobic?
mam nadzieje ze sie dobrze wyslowilem

dzieki z aodpowiedzi i jeszcze raz witam wszystkich