chciałabym zrobić interaktywny formularz zawierający m.in listę (<select>), lista jest generowana dynamicznie przez php z zawartości tabeli mysql i w ogólności jej zawartość nie jest stała.
Po wybraniu jednej z pozycji ("inne") ma się pokazać dodatkowe pole input.
Wiem już, że wykonać należy to z wykorzystaniem java script, znalazłam cechy obiektu select, ale zadne nie przedstawia zaznaczonej pozycji co do wartości a tylko co do indeksu (który z uwagi na zmienna zawartość listy może sie zmieniać - stała jest nazwa opcji)
Wymyśliłam coś takiego:
onload=function(){ document.formularz.input ustaw jako niewidzialny} function sprawdz(){ with(document.formularz){ pobierz options dla obiektu lista sprawdz jaki indeks ma opcja "inne" jesli selectedIndex dla obiektu lista = wcześnie sprawdzonemu indeksowi ustaw widzialność obiektu input w przeciwny wypadku pozostaw niewidzialny } <form name="formularz"> <input type="text" name="input" onfocus(?)="sprawdz()"> <select name="lista" > <!-- przykladowy wyglad wygenerowanej przez php listy--> <option >A <option >B <option>inne <option>C </select> </form>
Jako że javascript widzę pierwszy raz

Z góry ogromnie dziękuję za wszelką pomoc