Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nawigacja po serwisie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puncher
bemowo@go2.pl

Witam,

Buduję prosty serwis w php. Mam wykonane w CSS ze znacznikami DIV menu. Jednak mam problem z rozwiązaniem nawigacji po serwisie. Nie chciałbym aby cały serwis bazował na pliku index.php, najlepiej aby było kilka 2 lub 3 szablony i odnośniki za pomocą zmiennych do plików z rozszerzeniem INC. Jak wczytać taki plik INC do szablonu i sformatować w nim czcionkę i tabelę? Czy plik INC musi już w sobie posiadać kod HTML formatujący poszczególne elementy jak czcionka, tabela, tło?

Ponadto: jak najprościej zrobić prostą bazę danych odczytującą zawartość dokumentu po kliknięciu na przycisk >>> więcej ? Aby pokazała się całość artukułu. Chodzi mi o budowę prostego serwisu informacyjnego. Prawdopodobnie muszę wykorzystać bazę danych - bazującą na plikach teksotwych, jak wykorzystać taką technikę? Co trzeba by na początku zrobić?

Czy tablice można użyć do nawigacji po stronie do przechowywania podstron ?

Pozdrawiam,
tiredsmiley.gif

bemowo@go2.pl
Cysiaczek
Witaj.

Widzę, że dopiero raczkujesz w tej tematyce. Aby zrobić prosty serwis www musisz opanować przynajmniej podstawowe treści zwarte w manualu na stronach www.php.net . Przeczytac o wykozystaniu plików na dysku serwera np. .txt lub baz danych takich jak MySQL, SQLite. Musisz dobrze wiedzieć, co do czego służy. Piszę w ten sposób, bo chcesz wykorzystywać tablice do przechowywania podstron, co jest wynikiem braku zrozumienia, do czego one służą. Nie krytykuję Cię, ale lepiej, żebyś przeczytał jakiś dobry kurs php, HTML, w których poznasz te techniki, takie jak zapis do pliku, czy odytywanie bazy danych. W php można bardzo szybko zaprogramować mechanizmy o jakich mówisz, ale trzeba mocno znać podstawy. Poszukaj tez na forum tutaj - Temat: Kursy dla poczatkujacych . Kiedy będziesz miał wątpliwości co do tego, jak coś działa, pisz, postaramy się pomóc. smile.gif

Pozdrawiam i powodzenia.

P.S
Możesz tez sciągnąć gotowe rozwiązania i podpatrzeć odrobinę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.