Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mySQL]połączenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam.

Postawiłem sobie na kompie LAMP'a , wszystkie elementy są skonfigurowane i chodzą, moim słabym punktem jest tutaj mySQL, nie chodzi tu o tworzenie modyfikowanie tabel rekordów etc. bo to umiem jednak mam problem z sama podstawą, a mianowicie łączenie się z bazą. Po instalacji mySQL ustawiłem hasło admina
mysqladmin -u root password hasełko" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
i teraz nie wiem czy musze sobie stworzyć nowego użytkownika nadać mu odpowiednie uprawnienia i jego wykożystywać przy połączeniu z bazą przez php
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo');
  3. ?>

czy uzywac root'a i co z pierwszym argumentem(host) czy jeśli wszystko stoi na jednej platformnie to może zostać localhost?
Byłbym wdzięczny za wskazanie jakiegoś bardziej szczegółowego dokumentu na ten temat lub wytłumaczenie.

I jeszcze jedno:
Jeśli łącze sie z bazą w ten sposób
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', '', '');
  3. ?>

a potem daje
  1. <?php
  2. mysql_create_db ('nazwa_bazy') ;
  3. ?>

to pojawia się błąd
Fatal error: Call to undefined function mysql_create_db() ..." title="Zobacz w manualu php" target="_manual
Nie rozumiem czemu ta funkcja jest niezdefiniowana..
tiraeth
A wyślij mu mysql_query po connectie z takim zapytaniem
  1. CREATE DATABASE nazwa_bazy

Dziwne, że wywala, że funkcja mysql_create_db nie istnieje... sprawdź może funkcję mysql_createdb
Gość
Obie sugestie nie dały pożądanego efektu..
Może zaznacze,że przesiadam sie właśnie z 4 na 5, a mySQL jest w wersji 5.0.22
Pod konsola tworze bazy itd. bez problemu.
skowron-line
moze najpierw sprawdzic czy jest polaczenie z baza ale dziwne bo powinno wywalic brak polaczenia a nie ze nie ma funkcji. ale na wszelki wypadek polecam sprawdzic.

1. <?php
  2. $connect = mysql_connect("localhost","root"," ");
  3. if(!$connect){ echo"brak polaczenia";}
  4. ?>

pozdrawiam
Gość
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'root', '') or die ('Nie można się połączyć');
  3. ?>

W takim przypadku połączenia nie ma, żeby połączyło musze w trzecim argumencie podać hasło,albo nie podawać 2 i 3 argumentu.
Tak jak mówiłem problem musi być w prawach dostepu, wiec ponownie zwracam sie z prosba o podsuniecie jakiegos linka na wspomniany temat.
siemakuba
Cytat
Może zaznacze,że przesiadam sie właśnie z 4 na 5

A czy przypadkiem nie jest tak, że w php5 funkcje z rodziny mysql zostały zastąpione tymi z rodziny mysqli (i na końcu)? I przez to funkcje mysql nie są domyślnie włączone?

pozdr.
Aure
W php4 moduł odpowiedzialny za obsługę mysql'a jest domyślnie wkompilowany w interpreter. W php5 (ze względu na zmiany w licencji mysql'a) moduł ten dołączany jest jako osobny dll i prze użyciem trzeba go włączyć odkomentowując następującą linię w php.ini:

Kod
;extension=php_mysql.dll
Gość
Pracuje na linuxie(jak juz wspominałem), wiec coś takiego jak dll to dla mnie takie bezpostaciowe jest winksmiley.jpg
Potrzebuje czegoś na temat uprawnień i użytkowników bazy..
Aure
A przepraszam, nie zauważyłem że tam literka L a nie W na początku siedzi winksmiley.jpg
W taki razie wiele zależy od distro, którego używasz - praktycznie każde distro w inny sposób rozwiązuje problem modułów do php. W każdym bądź razie błąd ewidentnie wskazuje na brak modułu mysql'a.
Opisz w jaki sposób instalowałeś php'a to może będziemy w stanie powiedzieć nieco więcej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.