Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE5.0+: nie umożliwia zdefiniowania szerokości warstw, poprzez jednoczesne określenie atrybutów left i right
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
xamil
Ustawiłem div'om atrybuty left i right no i niestety wszedzie działało ale nie w IE:/ Po wielu godzinach walki natknąłem się w końcu na ten tekst:
Cytat
# IE5.0+: nie umożliwia zdefiniowania szerokości warstw, poprzez jednoczesne określenie atrybutów left i right
:/ Czyli lipa:/

No więc teraz pytanie: Czy da się to jakos obejść?

Potrzebuje wypozycjonować w ten sposób jakies 3 warstwy. Nie chce dawać stałej szerokości tym div'om. Czy da się jakoś obejść "kochane" IE? Ten sposób pozycjonowania jest genialny w innym wypadku będę musiał zaciągnąć js aby reagował na powiększanie strony w szerz:/
mike
Najlepsze rozwiązanie to ... olać ludzi, którzy maja taki stary soft.
Ranking.pl :: przeglądarki :: Polscy użyszkodnicy - MSIE 5.x - 2.6%
Ranking.pl :: przeglądarki :: Zagraniczni użyszkodnicy - MSIE 5.x - 1.4%

Nie ma sensu męczyc się dla garstki osób, garstki, która szybko maleje.
xamil
Hmmm... chyba źle zrozumiałem zapis bo dla mnie 5.0+ znaczy tyle co 5.0 i wszystko wzwyż:D
Ale fakt faktem ja testowałem to pod ie6.0 i tam to nie działało więc coś w tym jest. Niech mnie ktoś upewni czy to ma działać pod ie6.0 (i 7.0) czy nie? Bo może ja coś źle robię:/
mike
Hmm, no faktycznie źle Cię zrozumiałem.
Nieprecyzyjnie napisałeś.

Nie mniej jednak ten sposób pozycjonowania nie jest taki dobry.
Możes pokazac kod i napisać co chcesz osiągnąć.

Na 100% da się to napisać inaczej i żeby było cross browser (na wszystkich przeglądarkach działało tak samo).
gekon
mike: na 100% to może nie - biorąco po uwagę, że IE 5.0 z CSS 2.1 się nigdy nie spotkało, a CSS 1 zna ze słyszenia smile.gif

xamil: jak już mike powiedział, bez kodu nic się nie da zrobić.
xamil
Ech... upisałem kawał długiego posta i prąd padł... grrrr:/ Będzie więc krótko;)

Nie wkleiłem odrazu kodu bo w tej chwili jest on przesycony mnóstwem rzeczy które by tylko przesłaniały sedno sprawy. Problem jest nieco bardziej skomplikowany. Cały projekt polega na tym, że dociągam część warstw ajax'em i nie chciałem aby obiekt za to odpowiedzialny był on świadom kolejności w jakich te warstwy powinny być wrzucone w element nadrzedny. Z pomocą przyszło pozycjonowanie absolutne elementów. Ustalam tylko w css odowiednie współrzedne dla odpowiednich warstw i po krzyku. Niestety IE nie obsługuje left i right jednocześnie przez co nie uzyskam automatycznego dopasowania szerokości warstwy do szerokości warstwy nadrzędnej:/ Takie pozycjonowanie byłoby genialne! W sumie okazało się to w końcu niezbyt wielkim problemem bowiem szerokość bedzie jednak stała więc mogę narzucić stałą szerokość tym warstwom. Nałożyły się jednak na to i inne problemy:/ Ie nie obsługuje poprawnie overflow:auto oraz w przeglądarkach jest problem z width: 100% dla pól formularzy. Przy overflow: auto IE pokazuje 2 suwaki zamiast 1-go natomiast przy width:100% i overflow auto pojawia się poziomy suwak:/ Nawet w FF!:/ Bez overflow: auto elementy wystaja poza warstwe:/

Jeśli ktoś zna jakieś łatwe rozwiązania którego kolwiek z tych trzech problemów to byłbym wdzięczny;)

Ok teraz przygotowany przeze mnie testowy kod: http://kamil.klecza.pl/
xamil
To juz widziałem... dziękuje za zainteresowanie;) Całkiem nieźle się sprawdza ale ma pare wad.... jakieś inne pomysły jeszcze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.