Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwne argumenty metod
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Jarod
Przykład z książki:
  1. <?php
  2. interface Band {
  3. public function getName();
  4. public function addMusician (Musician $musician);
  5. ...
  6. }
  7.  
  8. interface Musician {
  9. public function addInstrument (Instrument $instrument);
  10. public function assignToBand(Band $band);
  11. ...
  12. }
  13.  
  14. interface Instrument {
  15. public function getName();
  16. public function getCategory();
  17. ...
  18. }
  19.  
  20.  
  21. class Guitarist implements Musician {
  22.  
  23. ...
  24. private $last;  
  25. private $instruments;  
  26. ...
  27.  
  28. public function addInstrument(Instrument $instrument) {
  29. array_push($this->instruments, $instrument)
  30. }
  31.  
  32. ...
  33. }
  34. ?>

I teraz mam prosbę o wyjaśnienie

1.
Wiadomo, że można tworzyć obiekt gdy definicja klasy występuje w kodzie po utworzeniu obiektu (nie ma konieczności napisania definicji funkcji przed jej wywołaniem). Czy nie wyraźniej (bardziej zrozumiale dla osoby, która przejmuje np. jakiś projekt) byłoby napisać te interfejsy w kolejności: Instrument, Musician, Band ?

2. W definicji interfejsów i klasy (które podałem wyżej) nie rozumię pewnej kwestii i prosiłbym osoby, które dobrze znają OOp o wytłumaczenie:

Dlaczego w interfejsie Musician jest

public function addInstrument (Instrument $instrument);
a nie
public function addInstrument ($instrument); ?

Podobnie jest w klasie Guitarist - dlaczego zamiast
public function addInstrument(Instrument $instrument)
nie jest
public function addInstrument(Instrument $instrument) ?
mike
1. Przyjęta kolejnośc to tylko i wyłącznie decyzja autorów. Ja też uważam że powinno być Instrument, Musician, Band
2. Taki zapis oznacza wymuszenie typu. public function addInstrument (Instrument $instrument); oznacza że parametr $instrument musi byc instancją klasy Instrument. Więcej: Podręcznik php :: Classes and Objects (php 5) :: Type Hinting
bela
Cytat
2. Taki zapis oznacza wymuszenie typu. public function addInstrument (Instrument $instrument); oznacza że parametr $instrument musi byc instancją klasy Instrument.

Albo, co chyba najważniejsze, jej potomnych.
Jarod
Cytat(mike_mech @ 6.08.2006, 00:16 ) *
2. Taki zapis oznacza wymuszenie typu. public function addInstrument (Instrument $instrument); oznacza że parametr $instrument musi byc instancją klasy Instrument.

Musi być instancją klasy intrument czy klas, które implementują interfejs instrument?
mike
Cytat(J4r0d @ 6.08.2006, 11:08 ) *
Musi być instancją klasy intrument czy klas, które implementują interfejs instrument?

Hmm, nieprecyzyjnie napisałem.
Musi być instancją klas implementujących interfejs Instrument, lub jak ~bela zauważył klas pochodnych do tych klas.

P.S.
Nie można utworzyć instancji interfejsu.
Jarod
Cytat(mike_mech @ 6.08.2006, 09:13 ) *
Musi być instancją klas implementujących interfejs Instrument, lub jak ~bela zauważył klas pochodnych do tych klas.
P.S.
Nie można utworzyć instancji interfejsu.

Czyli do metody public function addInstrument (Instrument $instrument); można przekazać wszystkie obiekty, które implementują interfejs Instrument?

1. <?php
  2. class Klasa1 implements Instruments {
  3.  
  4. public function addInstrument(Instrument $instrument) {
  5. array_push($this->instruments, $instrument)
  6. } 
  7. ...
  8. }
  9.  
  10. class Klasa2 implements Instruments {
  11.  
  12. public function addInstrument(Instrument $instrument) {
  13. array_push($this->instruments, $instrument)
  14. } 
  15. ...
  16. }
  17.  
  18. class Klasa3 implements Musician {
  19. ...
  20. ...
  21. }
  22.  
  23.  
  24. $myClass1 = new Klasa1;
  25. $myClass2 = new Klasa2;
  26. $myClass3 = new Klasa3;
  27.  
  28. $myClass1->addInstrument(Instrument $instrument); //Dobrze?
  29. $myClass2->addInstrument(Instrument $instrument); //Dobrze?
  30. $myClass3->addInstrument(Instrument $instrument); // Źle?
  31. ?>
mariuszn3
Wymuszenie typów możesz zastosować tylko w definicji metod, kiedy wywołujesz metode nie podpowiadasz już jakiego typu jest przesłana przez Ciebie zmienna a więc tak:
  1. <?php
  2. $myClass1->addInstrument($instrument);
  3. ?>

Zakładam, że gdzieś wcześniej określiłeś zmienną $instrument i jest to instancja klasy implementującej Instrument.
Jarod
  1. <?php
  2. $myClass1->addInstrument($instrument); //Dobrze?
  3. $myClass2->addInstrument($instrument); //Dobrze?
  4. $myClass3->addInstrument($instrument); // Źle?
  5. ?>

Czy to jest poprawne rozumowanie?
mariuszn3
Nie wiem rozumowanie jakiej kwestii masz na myśli.. ale zapis jest jak najbardziej prawidłowy..
Jarod
Cytat(mariuszn3 @ 6.08.2006, 12:43 ) *
Nie wiem rozumowanie jakiej kwestii masz na myśli.. ale zapis jest jak najbardziej prawidłowy..

Chodzi mi o to czy dobrze rozumiem, że
  1. <?php
  2. $myClass3->addInstrument($instrument);
  3. ?>
jest błędne
mariuszn3
Jest błędne tylko dlatego, że Klasa3 nie ma zdefiniowanej metody addInstrument()
Jarod
Cytat(mariuszn3 @ 6.08.2006, 13:06 ) *
Jest błędne tylko dlatego, że Klasa3 nie ma zdefiniowanej metody addInstrument()

A nawet gdyby miała to i tak byłoby błędnie. Przecież nie implementuje interfejsu Instrument.. :/
mariuszn3
To, że nie implementuje nie oznacza, że jej metody nie mogą przyjmować instancji obiektów które implementują instrument.
Jarod
Cytat(mariuszn3 @ 6.08.2006, 13:19 ) *
To, że nie implementuje nie oznacza, że jej metody nie mogą przyjmować instancji obiektów które implementują instrument.

Zgłupiałem już:
Cytat(mike_mech @ 6.08.2006, 09:13 ) *
mariuszn3
No dobrze.. ale co musi być instancją tych klas? Klasa do której metody się odwołujesz.. czy obiekt, który przekazujesz do metody? smile.gif ..przyjrzyj się temu uważnie.
Jarod
Cytat(mariuszn3 @ 6.08.2006, 13:30 ) *
No dobrze.. ale co musi być instancją tych klas? Klasa do której metody się odwołujesz.. czy obiekt, który przekazujesz do metody? smile.gif ..przyjrzyj się temu uważnie.

Nie wiem już o czym piszesz. Możesz to jakoś jaśniej wytłumaczyć?
mariuszn3
Przyjrzyj się uważnie podanemu przez siebie przykładowi z książki i temu co Ty później napisałeś. Kluczową różnicą jest to, że w przykładzie z książki klasa Guitarist nie implementuje interfejsu Instrument.. nie mniej jej metoda addInstrument() przyjmuje obiekty, które implementują instrument..
To co później napisałeś to coś zupełnie innego - stwierdzenie, że jeśli klasa sama w sobie nie implementuje danego interfejsu to jej metody nie mogą przyjmować obiektów, które implementują dany interfejs co jest z zasady bzdurnym założeniem.
envp
Stary, nie zagłębiaj się, aż tak, bo po pierwsze w tej książce w kodach są błędy, po drugie, autorzy napisali ją tak jakby to było dla nich karą a po trzecie do OOP trzeba dorosnąć i i tego nei nauczysz się tak o .. pstryk i juz smile.gif OOP to idea programowania. Przeczytaj gdzies tak do narzedzi uzytecznych czy jak to tam bylo i od tamtad zacznij dopiero psiac smile.gif. Pozatym uzupelniaj sie googlem, bo naprawde ta ksiazka jest 'zakrecowna'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.