Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zapętlony skrypt (wyszukiwarka)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jastu
Zabierając sie za realizację pomyslu niespodziewałem się problemu...jednak.
Uproszczony problem - w pierwszym skrypcie input ->wpisuję text i submit -> przenoszę dane do drugiego skryptu.
W kolejnym skrypcie dwa inputy : w pierwszym wynik z poprzedniego skryptu a w drugim wyszukiwarka (oba w tym samym formie) .Przy submicie drugiego skryptu niestety wartości tych pól nie są pamiętane (nie wyswietlają się w inputach).... a powinny... dlaczego ?
Cysiaczek
Pokaż jakiś kod, bo mi się szklana kula popsuła tongue.gif

Może nei przenosisz jednak tych danych? Sprawdź jeszcze raz, czy prawidłowo je odbierasz w trzecim skrypcie.

Pozdrawiam.
jastu
Nie dodałem kodu bo problem wydał mi zrozumiały ale oto on w dużym uproszczeniu:
  1. <?
  2. $a=$_POST['1_zmienna']; //odebrana z plik1.php
  3. $b=@$_POST['2_zmienna'];
  4.  
  5. ?>
  6. <form method="post" action="plik2.php">
  7. <input type="text" value="<?=$a?>" name="1_zmienna" />
  8. <input type="text" value="<?=$b?>" name="2_zmienna" />
  9. <input type="submit" value="szukaj">
  10. </form>

Dla pewności jeszcze raz sprawdziłem to co mam u siebie ale nic nie znalazłem .
nospor
Cytat
Nie dodałem kodu bo problem wydał mi zrozumiały
Widzisz, problem jest zrozumialy, ale jak ktos, np. Ty popelnia elementarne bledy juz na samym poczatku to sorry, ale bez kodu z bledami sie nie obejdzie tongue.gif

NIe:$POST_
a: $_POST
jastu
elementarny bład podczas wklejania skrytpu na forum - u mnie jest ok
btw. miał bym błąd na ekranie a nie mam niestety

// poprawiłem post z kodem aby był elementarnie bezbłędny
Cysiaczek
No i widzisz. Nie do końca. widze dwa poważne błędy.
1. Skrypt nie działa, bo masz np.
  1. <?php
  2. $a=$_POST['1_zmienna'];
  3. ?>

Podręcznik php wyraźnie mówi o tym, że zmienna nie może rozpoczynać się od cyfry. Skoro nie może, to po prostu twój poprzedn formularz nie jest poporawnie odczytany. Tyle.

2. Ten błąd jest nieco mniejszy, ale jest.

Nie tak:
  1. <input type="text" value="<?=$a?>" name="_1_zmienna" />

Tylko tak:
  1. <input type="text" value="<?php print $a; ?>" name="_1_zmienna" />

Pozdrawiam.
bigZbig
@Cysiaczek zapis <?= ?> jest tozsamy z <?php echo ?>. Nie jest to blad, ale praktyka niezalecana z uwagi na zaleznosc od konfiguracji serwera i planowane wycofanie tego zapisu w przyszlych wersjach php.

@ swoja droga jastu pokaz jaki kod masz w jakich plikach w celu przesledzenia calego procesu.

btw. Blad masz w linijce
  1. <input type="submit" value="szukaj">

powinno byc:
  1. <input type="submit" value="szukaj" />

Oczywiscie to nie rozwiazuje Twojego problemu

-- edit --
Usunalem uwage o indeksach w tablicy POST, do ktorych odnosi sie kolejna wypowiedz Cysiaczka poniewaz powstaja one na podstawie nazw zmiennych formularza wiec choc kod dziala, powinno sie moim zdaniem unikac takiego sposobu nazywania zmiennych.
Cysiaczek
Faktycznie masz rację @bigZbig - indeksy mogą się rozpoczynać od cyfr - mój błąd laugh.gif
Poza tym ten skrypt działa, więc problem leży gdzieś indziej. Pokaż cały kod.

Pozdrawiam.
jastu
Cytat
Cysiaczek :
Poza tym ten skrypt działa, więc problem leży gdzieś indziej.

guitar.gif od 8:00 jestem w pracy a poganiają mnie troszkę więc robię błędy.... Moja wina - skrypt działa poprawnie (a miałem jakiś opór przed założeniem topic`u i słusznie).
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.