Witam, Mam problem z odczytywaniem polskich znaków z MySQL. Wprowadzajądz dane poprzez php wszystko jest OK, ale gdy wprowadzam przez PHPMyAdmin w przeglądarce pojawiają się '?' , to samo dzieje się gdy wprowadzam dane z klijenta. Dzięki z góry
NuLL
6.09.2006, 15:23:57
Poszukaj rozwiazania na forum Baz Danych - tak trudno bylo uzyc wyszukiwarki
wht
6.09.2006, 15:35:59
Ok wszędzie jest napisane, żeby baza była ustawiona w izolatce2 i jest!
No już chyba wszytkiego próbowałem a zamiast poskich znaków ciągle znaki zapytania( w IE). Forum przejżałem, ale nic nie znalałem.
MiB
6.09.2006, 16:06:46
Cytat(wht @ 6.09.2006, 16:35:59 )
Ok wszędzie jest napisane, żeby baza była ustawiona w izolatce2 i jest!
No już chyba wszytkiego próbowałem a zamiast poskich znaków ciągle znaki zapytania( w IE). Forum przejżałem, ale nic nie znalałem.
Bo zapewne na stronie używasz jakiegoś iso-8859-2, a phpMyadmin kodowane jest w utf-8.
jest to efekt zlej kompilacji mysql-a na serwerze jesli masz taka mozliwosc przekonfiguruj go
./configure --charset-latin2
make
make install
jesli nie masz dostepu w pliku gdzie laczysz sie z bazą dodaj wpis
mysql_query("set charset latin2");
wht
8.09.2006, 07:15:57
Baza danych jak i tabele ustawione są na latin2_general_ci, w phpmyadmin rekordy są poprawne 9 (pod względem polskich znaków). Próbowałem też na utf8, ale przeglądarka jak wywyalała znaki zapytania zamiast polskich. Już nie mam zielonego pojęcia co robić.
Ok już można zamknąć ustawiłem kodowanie dla połączenia na latin2 i wsio działa. Wielkie dzięki wszystkim
I jeszcze jedno jak zmienić kodowanie mysql ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.