Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozbierznosc znacznikow w serwerach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
timii
witam.

zaczalem sie bawic zabezpieczaniem danych podczas wysylania ich w formularzu i co zauwazylem smile.gif
uzylem prostego formularza:

1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  2.  
  3. <form action="stronka.php" method=post>
  4. <input type="text" name='hihi' />
  5. <input type="submit" value=wys />
  6. </form>
  7.  
  8. <? echo $hihi; ?>
  9. </html>

na domowym serwerze (KRASNAL v.2.7-4) jak wpisze sobie tekst ze shashem typu: " jeste's ok " to przy wyswietlaniu tej zmiennej pojawi sie tresc " jeste\'s ok " a na serwerze na ktorym pracuje tekst wyswietla sie " jeste's ok " ( nie wiem jaka jest wersja php na serwerze)

mam rozbierznosc bo jak dodam na domowym addslashes to przed ' jest po wyslaniu \' i + addslashes wychodzi \\\' hehe pozniej po likwidacji jest \'

powiedzcie mi w takim razie czy jakbym zainstalowal nowsza wersje php na serwerze to nie musial bym uzywac zabezpieczenia addslashes questionmark.gif

pozdrawiam.
nospor
na jednym serwerze masz ustawione magic_quotes a na drugim nie.
Mozesz sprawdzac w php czy masz ustawione czy nie i na tej podstawie albo slashowac albo nie:
http://pl.php.net/manual/pl/function.get-m...-quotes-gpc.php

Mozesz tez w .htaccess se wlaczyc/wylaczyc te magic qutes i zawsze bedziesz mial tak jak chcesz.

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
timii
no dobrze super dziala smile.gif ale czy to da mi jakiekolwiek zabezpieczenie ? pytam poraz kolejny smile.gif zbedne jest w tym momencie uzywanie addslashes jak wlaczylem magic_quotes ?
nospor
Ja osobiscie jak mam wlaczone magic quotes, to je wylączam smile.gif
Wole miec kontrole nad tym co i kiedy slashuje. To dobry nawyk winksmiley.jpg

Czy bezpieczne jest magic quotes? Glowy bym se za tą metodę nie dal. Moim zdaniem jedno ze zbednych "ulatwien" jak register globals....
timii
no coz masz racje lepiej samemu miec pewnosc smile.gif

dziekuje za porade i odpowiedz smile.gif

pozdrawiam,
Tomek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.