Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer WAMP5 - nie uruchamia się Apache
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
monster
Witam, pobrałem program WAMP5 1.6.5. Gdy instalowałem ten program jak nie miałem internetu, Apache i MySQL uruchamiały się poprawnie (bez jakichkolwiek zmian w plikach konfiguracyjnych).

Teraz zainstalowałem program, gdy mam internet. Apache nie chce się uruchomić, testuję port 80 i WAMP twierdzi, że port nie jest aktualnie wykorzystywany. Firewall nie wyświetla żadnych monitów, więc wydaje mi się, że przyczyna nie leży po stronie Firewalla.

Co mam zrobić, żeby wszystko działało poprawnie?
Dziękuję za odpowiedzi.
mariuszn3
Ja miałem ten sam problem.. ale w moim przypadky port 80 był blokowany przez Skype i w następnej kolejności przez ArgoMail.. jak je wyłączyłem na chwilę od razu zaskoczyło..
Jeśli u Ciebie nie blokada portu jest problemem, to najprawdopodobniej jest jakiś błąd w konfiguracji apache'a poszukaj logu tam będziesz miał wszystkie szczegóły.
monster
Witam, czy Spik mógłbyć przyczyną moich problemów?
Teraz Spik nie jest połączony (ale działa w tle) z serwerem Jabbera (awaria) i Apache uruchamia się normalnie.
Pozdrawiam

Właśnie zidentyfikowałem problem. Leży on właśnie w Spiku. Gdy Spik jest połączony z serwerem Jabbera (i Gadu-Gadu), to Apache nie uruchamia się. Czy ktoś ma pomysł, jak zlikwidować ten problem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Zbłąkany
Albo zmiana portu usługi, bądź programu do rozmów głosowych, albo zmiana portu apache smile.gif .
monster
Cytat(Zbłąkany @ 25.09.2006, 23:28:53 ) *
Albo zmiana portu usługi, bądź programu do rozmów głosowych, albo zmiana portu apache smile.gif .

Ale Spik łączy się z Jabberem na porcie 5223 (SSL). Apache na standardowych (nie słyszałem, żeby używał tego portu). Ma ktoś może jakiś pomysł, żeby usunąć problem bez zmiany komunikatora?? Dzięki za odpowiedzi.
Zbłąkany
Nie obraź się, ale jesteś zwyczajna dupa wołowa angrysmiley.gif Specjalnie sobie skype zainstalowałem, a tam na zakładce połączenia jest, jak wół napisane: "Wybierz port dla połączeń przychodzących". Przejrzałeś chociaż opcje skype?
monster
Cytat(Zbłąkany @ 28.09.2006, 08:26:26 ) *
Nie obraź się, ale jesteś zwyczajna dupa wołowa angrysmiley.gif Specjalnie sobie skype zainstalowałem, a tam na zakładce połączenia jest, jak wół napisane: "Wybierz port dla połączeń przychodzących". Przejrzałeś chociaż opcje skype?

Co ma piernik do wiatraka. Ja nie używam Skypa tylko Spika jak wcześniej pisałem. Spik używa portu domyślnego 5223 (SSL), a przecież Apache nie wykorzystuje tego portu. Czytaj uważniej!
Zbłąkany
Fakt mój błąd, przepraszam bardzo sad.gif Skoro jednak coś zajmuje port 80 i jeśli mówisz, że po wyłączeniu spika nie ma problemów to może jakaś usługa działa ze spikiem dodatkowo? Sprawdź serwer jabbera, na którym porcie działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.