Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DOCTYPE: XHTML vs HTML
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
s_w_ir
W topicu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=55...mp;#entry301666 gekon napisał
Cytat
Na litość boską nie 1.1exclamation.gif!

Wraz jak widać z linkiem, do pewnego artykułu.
W pierwszej chwili mocno mnie to zirytowało, ale w trakcie czytania, dowiedziałem się róznych "dziwnych-ciekawych" nieznanych mi rzeczy i wiele faktów.

Intersuje mnie co sądzicie na ten temat.
Ja osobiście raczej nie mam zamiaru wrócić do DOCTYPE HTML 4.01, gdyż:
-Uważam że umiem pisać w XHTMLu;
-Dla wielu osób pisanie w HTMLu to jednak archaizm i tak też patrzą na kod;
-XHTML przyniósł ze sobą pewną modę na poprawne kodowanie, jak: semantyczny kod, lay na blokach nie tabelach, oddzielenie warstw prezentacji(szkielet i wnętrzności biggrin.gif ), oraz dbanie o sporo innych rzeczy którymi nie przejmowano się wcześniej.

Oczywiście można teraz wrócić do DOCTYPE HTMLowego, jednak osobiście czułbym się jakbym jakbym się poddał w jakiś sposób.

Tak mało ważny DOCTYPE w kontekście całego dokumentu, a tyle zachodu.
erix
Cytat
Tak mało ważny DOCTYPE w kontekście całego dokumentu, a tyle zachodu.

Diabeł tkwi w szczegółach.

Cytat
DOCTYPE HTML 4.01

Co to jest?! tongue.gif

Cytat
-XHTML przyniósł ze sobą pewną modę na poprawne kodowanie, jak: semantyczny kod, lay na blokach nie tabelach, oddzielenie warstw prezentacji(szkielet i wnętrzności ), oraz dbanie o sporo innych rzeczy którymi nie przejmowano się wcześniej.

I bardzo dobrze - wreszcie strony nie są tak przeładowane... W końcu ład i porządek smile.gif
MatheW
Ja pisze notorycznie w XHTML i uważam, ze umiem w nim pisać. Dzieki temu wiadomo jest, że jeżeli coś źle wygląda na stronie to wina jedynie webmastera - nie mozna popelniac takich bledow skladniowych jak w HTML.
Kas
Pewna przeglądarka ma problem z obsługą typu application/xhtml+xml.
Więcej na ten temat.

Gdyby nie niebieska zaraza to HTML już powinien w ogóle nie istnieć.
erix
Cytat
Pewna przeglądarka ma problem z obsługą typu application/xhtml+xml.

To wtedy walnij application/text-html i tyle. U mnie pod IE6 raczej się nic nie sypało.
Kas
Wtedy jest nie wiele lepiej. Przecież cała idea opiera się na stosowaniu typu application/xhtml+xml. A text/html jest bardzo prowizorycznym rozwiązaniem i dopuszczalnym jedynie w starszej (1.0) odmianie języka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.