Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Debugger dla php
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
wijet
Przegladając starsze wątki na forum znalazlem cos o debugerze DBG , liniki do pobrania na stonie nie działają ale jakoś znalazlem kod źródłowy, oczywiście podczas kompilacji wywalil mase błędów dry.gif .
Znalazlem tez Xdebug. Czy któs używa debuggerów dla php ?
Może macie jakieś doświadczenia z wymienionymi, a moze znacie jakies lepsze?
Czy takie narzędzia faktycznie pomogają tworzyć lepszy, bezpieczniejszy kod ?
Jakiego typu błedy pozwalają znaleśc, czy tylko rozszerzają standardowe komunikaty o błedach jakie generuje samo php

Prosił bym o przybliżenie mozliwosci jakiś konkretnych debuggerów.

PS: szukałem na forum i nie znalazłem, mam nadzieje że nie dubluje wątku.
Sh4dow
Jesli chodzi o Xdebugera to udało mi sie to podlaczyc jedynie do php4 na poczatku php5 jak była wersja beta jeszcze cos z tym robiono, teraz projekt przestał sie wogóle tym zajmować. Nie wiem czy wogole da sie to w jakikolwiek sposob wkompilowac. Xdebug w wersji 1.3 (albo 1.4 niepamietam) był w miare przyjemny, ładne tabelki html które wyswietlay sie tam gdzie chcesz. W wersji 2.0 juz zaczeli tworzyc debuger DBG czy cos takiego co moze byc odczytane prze program przechwytujacy. Ale instalacja pełna dość kłopotliwa i nigdy nie udało mi się tego uruchomić w 100% jedynie komunikaty błędów itp debuger nie działał.
Innych debugerów nie uzywałem. wolalem odpalic raportowanie błędów na poziomie E_STRICT i stworzyc wlasny debuger w punktami pomiarowymi.
A szkoda ze to juz nie działa bo potrafiło nieźle ułatwić prace.
orson
witam

xdebug w wersji rc1 jest poprawnie działającym, w pełni przydatnym rozszeżeniem bez którego nie wyobrażam sobie pracy ... dodatkowo po podłączeniu do eclipse - pełnia szczęścia ... na stronie xdebug.org dostępne są wersje binarne do wielu wersji i instalacja jest banalnie prosta

pozdrawiam
wijet
@orson
czy udało Ci się uruchomić xdebug 2.0.0RC1 na php 5.1.6, ?
umnie się odziwo smile.gif ładnie kompiluje wrzucam do katalogu, w php.ini dodaje
zend_extension="i tutaj sciezke", gdy wyswietlam php -m to na samym dole pod [Zend modules]
jest Xdebug, ale i tak nie chce dzialac. Nie ma tez zadnej informacji w phpinfo().

Może ktoś potrafi mi pomóc?

EDIT:
Najlepsze jest to ze po wpisaniu php -v dostaje

Cytat
php 5.1.6 (cli) (built: Oct 11 2006 16:40:00)
Copyright © 1997-2006 The php Group
Zend Engine v2.1.0, Copyright © 1998-2006 Zend Technologies
with Xdebug v2.0.0RC2-dev, Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, by Derick Rethans

Czyli jakby widzial Xdebug,a w phpinfo() nadal ani śladu, a przy probie wywołania funkcji dosteje informacje
ze nie ma takiej funkcji.

Kolejny edit i rozwiązanie

Szukałem,szukałem i mam. Wszystko niby działało ok z konsoli, czyli przy odpalaniu php nazwa_skryptu.php xdebug działał, ale w phpinfo() nadal nic, tylko w apachu error_log.

Kod
Failed loading /usr/local/php5/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20050922/xdebug.so:
/usr/local/php5/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20050922/xdebug.so: undefined symbol: zend_qsort

A wszystko przez to że php zostało skonfigurowane z opcją

--enable-versioning

Po wyłączeniu tej opcji i przekompilowaniu php wszystko śmiga biggrin.gif
Sh4dow
przepraszam za wprowadzenie w blad, rzeczywiscie poprawili to na poczatku mieli problemy z tym i nie za bardzo chcieli poprawic, ale rzeczywiscie kompiluje sie bardzo fajnie. i widac ze zrobili pare poprawek w stosunku do pierwszej wersji xdebuga 2.0 smile.gif
DeyV
xdebug niejednokrotnie pozwolił mi na znaczące zoptymalizowanie tworzonych aplikacji, i uniknięcie "wąskich gardeł".
Szczególnie miło się z nim pracuje wraz z programem ładnie wyświetlającym wyniki (jak to się kurcze nazywa? )

Całość ponoć można zastąpić przez Zend serwer (do wielu zastosowań ponoć bezpłatne) ale nigdy się z nim jakoś nie zaprzyjaźniłem.

edit.
kcachegrind lub WinCacheGrind - naprawdę są świetne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.