Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie nagłówka konkretnej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
agamemnon
Witam
Prosze o podpowiedz z jakiej funkcji musze skorzystac. chce sprawdzic czy dany wyraz wystepuje na innej stronie. Gdy tak jest w naglowku tej strony bedzie napisal "Wyniki wyszukania (znaleziono 1) ...." to zwroci na wartosc dodatnia w innym wypadku 0.
Czyli taki skrypt ma sie polaczyc z konkretna podana przeze mnie strona i sprawdzic w naglowku czy jest powiedzmy ciag znakow "zanleziono 1".

Ja myslalem to tak by po wejsciu na dana strone skryp "jakos" zaminil ja na plik txt a pozniej np. przeszukal pierwsze trzy linijki i w momencie gdy znajdzie szukany ciag zwrocil konkretna wartosc. Ale czy to nie bedzie zbyt dlugie dzialanie? Moze da sie to obejsc bez zapisywania..Moze tylko po naglowku strony??

Pozdrawiam
Amorph
Manual
file_get_contents(), pobierze całe źródło strony, potem tylko przeszukać je i już.... żadnego zapisywania smile.gif
agamemnon
Wielkie dzieki za podpowiedz. Juz praktycznie wiem jak to wszsytko rozwiazac..
Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Bo mnie chodzi o "wyciagniecia" nazwy strony. Czy jest moze jeszcze inna fukncja do tego?
Pytam juz tak na przyszlosc:) Pozdrawiam

Oto odpowiedz: (moze nie najlepsza wiec prosze o trafniejsze)
  1. <?php
  2. $file = fopen ("http://www.wp.pl/", "r");
  3. if (!$file) {
  4. echo "<p>Nie można otworzyć zdalnego pliku.n";
  5. }
  6. while (!feof ($file)) {
  7. $line = fgets ($file, 1024);
  8. /* Zadziała tylko wtedy, gdy tytuł i jego znaczniki są w tej samej linii */
  9. if (eregi ("<title>(.*)</title>", $line, $out)) {
  10. $title = $out[1];
  11. break;
  12. }
  13. }
  14. fclose($file);
  15. echo("$title");
  16. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.