Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XHTML/php] Separatory w tekście
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BIG_MICHU
Temat pewnie banaly, ale ja dopiero zaczynam więc dla mnie to problem. Mam jakieś tam pole tekstowe i chcę żeby było ono określonego formatu, czyli żeby automatycznie wstawiały się separatory, np. XXXXX-XXXXXX-XXXXX. Może jakaś podpowiedź?
Master Miko
Robisz 3 Inputy oddzielone kreskami, musisz zrobić tylko ograniczenie i już.

1. <input type="text" name="part1">-<input type="text" name="part2">-<input type="text" name="part3">
air_szyna
A czy jest jakas funkcja ktora zrobi cos podobnego z liczbami
np zamiast wypisac 123456789
wypisze 123.456.789
questionmark.gif czy to tez trzeba recznie??
Master Miko
Zależy kiedy chcesz to osiągnąć - czy w czasie wpisywania do formularza, czy po wciśnięciu submit?
W czasie wpisywania do formularza: polecam Ci zrobić 3 inputy oddzielone kropkami - tak jest najwygodniej i robi to wiele poważnych serwisów.
air_szyna
A juz po wcisnieciu questionmark.gif Tak zeby w takim formacie pojawilo sie na stronie questionmark.gif
BIG_MICHU
Wielkie dzięki, właśnie to było mi potrzebne biggrin.gif
Master Miko
Cytat(air_szyna @ 29.10.2006, 23:23:31 ) *
A juz po wcisnieciu questionmark.gif Tak zeby w takim formacie pojawilo sie na stronie questionmark.gif

2 metody.
Użytkownik musi wpisać 666.777.666

1: 3 x input - potem sklejasz to kropkami i wyświetlasz
2: 1 x input - tworzysz skrypt który rozdziela Ci string czyli 666777666 na 666 777 666 i potem łącząc spowrotem, sklejasz je kropką
BIG_MICHU
<input type="text" name="dzien" size="3" maxlength="3" value="ble"/> -
<input type="text" name="miesiac" size="2" maxlength="2"/> -
<input type="text" name="rok" size="4" maxlength="4"/>

Żeby w polu input podpowiadał się jakiś tekst to go określam jako value, ale jak tam wtrynić
Kod
<?
$dzien=date("d");
$miesiac=gmDate("n");
$rok=gmDate("Y");
echo ("$dzien $miesiac $rok");
?>
skowron-line
Cytat(BIG_MICHU @ 31.10.2006, 20:28:05 ) *
<input type="text" name="dzien" size="3" maxlength="3" value="ble"/> -
<input type="text" name="miesiac" size="2" maxlength="2"/> -
<input type="text" name="rok" size="4" maxlength="4"/>

Żeby w polu input podpowiadał się jakiś tekst to go określam jako value, ale jak tam wtrynić
Kod
<?
$dzien=date("d");
$miesiac=gmDate("n");
$rok=gmDate("Y");
echo ("$dzien $miesiac $rok");
?>

jezeli ma to byc data to lepiej zrobic liste rozwijana mniej potem boli glowa bo ludzie nie wpisuja glupot w stylu miesiac 13
BIG_MICHU
No tak, lista rozwijana by była w porządku, ale ja sobie wymyśliłem, że data się będzie bieżąca podpowiadać, a jakby co, to można ją zmienić, w sumie takie rozwiązanie też niejako wykluczy głupoty.
skowron-line
Kod
że data się będzie bieżąca podpowiadać

to do czego to chcesz wykozystac po co ma to byc?? bo niebardzo kumam a nawet jesli bedzie sie data sama wstawiac to i tak ja mozna zmienic

guitar.gif guitar.gif la gitarrra
BIG_MICHU
No właśnie data ma się podpowiadać żeby było łatwiej, ale użytkownik ma mieć możliwość zmiany jakby chciał do bazy wklepnąć jakieś zaszłości z datą inną niż bieżąca smile.gif

Udało się zrobić tak jak chciałem smile.gif Dzięki!

Kod
         <td class="tekst"> Data archiwizacji: </td>
           <?
            $dzien=date("d");
            $miesiac=gmDate("n");
            $rok=gmDate("Y");
           ?>
          <td>
          <input type="text" name="dzien" size="2" maxlength="2" value="<?php echo "$dzien"; ?>"/> -
          <input type="text" name="miesiac" size="2" maxlength="2" value="<?php echo "$miesiac"; ?>"/> -
          <input type="text" name="rok" size="4" maxlength="4" value="<?php echo "$rok"; ?>"/>
          </td>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.