Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziedziczenie konstruktora
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Speedy
hej,

Wiem, że bodajże były już tutaj podobne tematy, ale mimo wszystko jedno mnie dziwi.
W związku z tym mam krótkie pytanie: Czy php nie dziedziczy automatycznie konstruktora?

Wygodniej byłoby, gdyby był dziedziczony automatycznie, ale niestety tak się nie dzieje lub coś przeoczyłem.
W każdym razie, czy zawsze w celu wykonania operacji, które są przeprowadzane w konstruktorze klasy rodzica trzeba robić taki numer:

1. <?php
  2.  
  3. class przykladowaKlasa extends InnaKlasa {
  4.  
  5.  public function __construct()
  6.  {
  7. parent::__construct();
  8.  }
  9.  
  10. }
  11.  
  12. ?>

?

Wydaje mi się to nieco dziwne, ale inaczej nie działa. Stąd moje pytanie winksmiley.jpg.

Pozdrawiam.
nospor
A tu twoja odpowiedź:
http://www.php.net/manual/pl/language.oop5.decon.php

i na przyszlosc staraj sie uzywac tego cuda jakim jest manual.
mike
Cytat(Speedy @ 30.10.2006, 17:48:52 ) *
Czy php nie dziedziczy automatycznie konstruktora?
A jaki język dziedziczy konstruktor, że taki zdziwiony jesteś ? tongue.gif
Podpowiem: Żaden tongue.gif
Speedy
Sorry, niestety nie znam jeszcze żadnego innego języka programowania prócz php tongue.gif.
Konstruktor też jest metodą, a gdyby był dziedziczony, możnaby sobie oszczędzić tych 3 linijek... Zresztą mniejsza z tym. Uważam, że można zakończyć dyskusję.
dr_bonzo
  1. <?php
  2.  
  3. class ParentKlass
  4. {
  5. public function __construct()
  6. {
  7. print( "Parent::__construct()<br />" );
  8. }
  9. }
  10.  
  11. class ChildKlass extends ParentKlass
  12. {
  13.  
  14. }
  15.  
  16. $c = new ChildKlass();
  17. ?>

Wynik:
Kod
Parent::__construct()

Tylko gdy zdefiniujesz w dziecku konstruktor, konstr. rodzica nie zostanie wykonany, dopoki sam go nie wywolasz (parent::__construct())
Turgon
Czyli tutaj chciałbym Ci zwrócić uwagę na jedną rzecz. php będzie używać metodę rodzica dopóki nie przeciążysz (nadpiszesz) ją w podklasie.
Speedy
Już wiem, gdzie tkwił mój problem. Zrobiłem literówkę w jednej z klas tongue.gif.
Dzięki, za przykład, bo uświadomił mi, że to ja gdzieś w moich plikach zrobiłem błąd (który zresztą już wykryłem).
Wnioskując, konstruktor rodzica jest dziedziczony przez konstruktor dziecka jak każda inna metoda i można go nadpisać jak każdą inną metodę, wbrew temu, co napisał mike_mech snitch.gif.
dr_bonzo
Speedy: mike_mech nic takiego nie napisal, to byla ironia??
Potraktuj jego wypowiedz doslownie -- "jezyk" nie dziedziczy "konstruktora" ale "klasa pochodna" tak biggrin.gif
Speedy
Byłem zmęczony, użyłem skrótu myślowego, a następnie zostałem złapany za słówko, a przecież wiadomo, o co mi chodziło, eh... sleep.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.