Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Formularze, a przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Mam do Was pytanie o problem, który mnie wręcz dumiał.

Zrobiłęm formularz logowania (w bardzo standardowy sposób), który przesyła informacje metodą POST. Po kliknięciu na ZALOGUJ strona jest "odświeżana", a skrypt sprawdza poprawność wprowadzonych danych. W przypadku braku błędów następuje logowanie. Strona znajduje się pod adresem www.poprostudream.ogien.webd.pl Pod tym adresm tak IE jak i Opera nie sprawiają żadnych problemów. Logowanie odbywa się bezproblemowo. Gdy jednak na powyższy ades wejść poprzez domenę: www.poprostudream.com w IE pojawia się problem polegający na tym, że skryp php nie dostaje żadnych danych. W Operze logowanie przebiega poprawnie natomiast w IE wygląda tak jakby użytkownik nie wpisał zadnych danych (i co najdziwniejsze nie na wszystkich komputerach). Czy ktoś z Was zna powód zaistnienia takiego problemu?

Posumowując:

Adres: www.poprostudream.ogien.webd.pl
Logowanie w IE i Operze przebiega poprawnie.

Adres: www.poprostudream.com (źródło strony powyżej).
Logowanie w Operze przebiega bezproblemowo.
Logowanie w IE (nie na wszystkich komputerach) w ogóle się nie odbywa (strona jest jedynie odświeżana).

Jeden kruczek do całości. Zamiast BUTTONA wstawian LINK zaloguj, który wysyła dany formularz, ale myślę, że nie z tym jest zwiazany problem skoro pojawia się wyłącznie na domenie.

Na dokładkę jeszcze jedna kwestia dziwiąca mnie dość mocno. Czy w Operze zauważyliście jakieś problemy z wysyłaniem formularzy? Bywa czasem, że ten sam skrypt tworzący formularz z elementem SELECT służący do poruszania się pomiędzy stronami na jednej podstronie działą, a na innej nie (tzn. raz wysyła dane, a innym razem nie). Sam formularz ZA KAŻDYM razem wygląda identycznie, ponieważ generowany jest przez raz zdefiniowaną funkcję.

Z góry dzięki za odpowiedź... :- )
Amorph
Jesli masz domenę podpietą pod katalog to sprawdz czy masz w nim katalog tmp. Czasami php ma potrzebę zapisania pewnych danych i potrzebuje katalogu tymczasowego.
The Night Shadow
Hmm... czyli bezpośrednio pod adresem www.poprostudream.ogien.webd.pl powinien znaleźć sie katalog tmp. Jedno pytanie, czy i jakie prawa dostępu należy mu nadać?
Amorph
z możliwością zapisu.... smile.gif
kossa
Prawa zapisu 755

Łukasz
The Night Shadow
Utworzyłem ten katalog i niestety nic się nie zmieniło... nadal jest tak jak było...

System wygląda tak:

Formularz przesyła dane metodą POST
System sprawdza czy są poprawne, a następnie przekierowuje na główną. Jeżeli nie są poprawne powraca do panelu logowania.

W IE jak wspominałem logowanie na domenie odbywa się niepoprawnie. Zauważyłem jednak jedną prawidłowość. Jeśli wpisać poprawne dane logowania rzeczywiście następuje przekierowanie do głównej strony, co oznacza, że metodą POST dane przesyłane są poprawnie, bo jeśli zostaną podane niepoprawne pojawia sie ponownie Panel Logowania.

Wygląda więc na to, że na poziomie domeny gubiona jest sesja, bo skoro następuje przekierowanie, to dane są podane prawidłowo i odpowiednio porównane z tymi w bazie danych pozwalają na przekierwoanie to problem dotyczy sesji.

Czy da się z tym coś zrobić? (Powyższy problem zauważyłem przed momentem zmieniwszy nieco system logowania --> dodajłem przekierowanie na główną po zalogowaniu, by zobaczyć, czy w ogóle dane są przetwarzane...).
Amorph
Sproboj z adresami bezwarunkowymi.
The Night Shadow
Masz na myśli przekierowanie? Następuje na stornę index.php (kiedyś miałem problem przy sesjach właśnie z przekierowaniami, gdy wpisywałem tak: http://www.poprostudream.ogien.webd.pl na przykład.

Sesja na pewno jest gubiona. Kiedy wypisać:

echo $_SESSION['zalogowany'];

Po zalogowaniu powiien pojawić się napis przyporzadkowany do tej zmiennej, a to się nie dzieje. W Operze naturalnie mimo wchodzenia poprzez domenę wszystk jest OK.
Amorph
Czy masz w kazdym pliku:
  1. <?php
  2. ?>
The Night Shadow
Jest w pliku INDEX.php na samym początku, a do niego includowane są pozostałe pliki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.