Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: upload plików na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rayman
Witam!
Mam zrobiony formularz z polem typu file. Chciałbym aby po naciśnięciu przycisku przeglądaj widoczne były tylko pliki *.jpg Jest to wogóle możliwe?
Wiem, że później mogę sprawdzać roszerzenie pliku... ale wolalbym w/w sposób:)
mysz0n
zrobiłem takie cos

1. <form action="<? echo $PHP_SELF;?>" method="post" enctype="multipart/form-data" name="test">
  2. <input name="test" type="file" accept="image/jpeg" >
  3. </form>

i działało - niestety nie a firefoxie - działało tylko pod IE :/ do tego nie sprawiało ze możliwe do wyboru były TYLKO graficzne, domyslnie bylo *.*, a nizej - obrazy i pliki html (niewiedziec dlaczego?)
wydaje sie ze kluczowe jest to accept="image/jpeg"

a po stronie php warto zajac sie tymi motywami - jesli całosc masz zrobiona w php
  1. <?php
  2. $fileatt = $_FILES['fileatt']['tmp_name'];
  3. $fileatt_type = $_FILES['fileatt']['type'];
  4. $fileatt_name = $_FILES['fileatt']['name'];
  5. ?>
cornholio666
Jeżeli chcesz używac

1. <?php
  2. $_FILES['fileatt']['type'];
  3. ?>

Do sprawdzania typu pliku to chyba nie jest to najlepszy pomysł. Lezpiej sprawdzić rozszerzenie
dtb
mylisz sie! kazdy moze bez problemu zmienic rozszerzenie i przemycic jakis plik. z typem to raczej nie mozliwe
cornholio666
A mi sie wydaje ze ty sie mylisz winksmiley.jpg

Z typem możliwe, wystarczy napisać odpowiedni aplet w javie.

plik.jpg.php dalej bedzie plikiem php, może wyjaśnisz jak można zmienić rozszerzenie pliku?
skowron-line
cornholio666 ma racje przeciez mozna manipulowac naglowkami plikow wystarczy sfalszowac i plik ph pojdzie jakos jpg i tragedia gotowa
rayman
Czyli pozostaje mi tylko sprawdzanie wybranego pliku... Nie można tego ograniczyć odrazu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.