Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z insertem z formularzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pyrek
Witam robie insert do bazy danchy a zmienne przesylam z formularzy.

Ale wszystko działa tylko spotkałem się z tym że na jednym serwerze ten sam skrypt wywala się jeśli w przeslanym wpisie jest uzyty " lub ' wywala mi w tedy :

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ' 2006 to rok

czyli to jest chyba kwestia ustawień php ale oczywiście mogę się mylić.

zmienne zapisuje w postaci '".$_POST[opis]."' robiłem tez dla kombinacji '$_POST[opis]' ale dalej to się dzieje.

Ma ktoś może jakiś pomysłquestionmark.gif
Amorph
A próbowałeś
  1. <?php
  2. $_POST['opis'];
  3. ?>

questionmark.gifquestionmark.gif
pyrek
tak własnie największy problem w tym że na większości serwerach to działa ślicznie tylko na jednym mi się cały czas sypie

teraz mam

$wynik = mysql_query("INSERT INTO wpisy VALUES(NULL, '".$_POST[name]."','".$_POST[body]."', '".$_POST[html_title]."' , '".$_POST[html_keywords]."', '".$_POST[html_description]."', '$data_w', '$id_kat', '$_SESSION[id_admin_s]', '".$_POST[zajawka]."', '$_POST[txt_f1]', '$prio')");
nospor
na serwerze gdzie masz blad, masz wylączone magic quotes (i slusznie smile.gif )
Kazdą dana tekstową przed wlozeniem do bazy trzeba przepuscic przez :
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-escape-string.php

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
pyrek
nospor dzięki ślicznie już jestem chyba w domu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.