Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kitachi
Witam
Zaznaczam, że z php jestem cienki, więc proszę nie naigrywać się.

Mam do zrobienia formularz do złudzenia przypominający arkusz np. excel. Klient wypełnia liczbami kilka kolumn, na dole ma się wyswietlać suma pól z kolumn. Całość ma być wysłana do kolejnego formularza (weryfikacja czy klient się nie machnął) wpisanie danych osobowych i całość jako e-mail do wysyłki.

Przesłać dane ze zwykłego formularza z weryfikacją na e-mail potrafię, ale nie mogę zrobić pierwszej strony tj. nie wiem jak wyświetlać (odświerzać) wartość zmiennych które podliczają kolumny po każdej zmianie danych w polach.
Czy da się (słabo znam php) zrobić aby po wprowadzeniu danej naciskając enter przejść do następnego pola formularza (normalnie otwiera plik php weryfikujący dane i wysyłający e-mail).
Czy jeśli wyślę dane z formularza 1 do formularza 2 gdzie wyświetlę jej wartość, dodam kolejne dane (adresowe) i prześlę je do wysyłki to nie zagubię ich po drodze questionmark.gif
Pozdrawiam wszystkich czytających.
wipo
To pasuje mi pod JS
Umiesz wyciągnąć wartość pola w formularza za pomocą JS?
kitachi
Witam
Nie, przynajmniej teraz nie pamiętam czy już coś takiego robiłe. Jeśli możesz podaj jakieś namiary na przykład takich formularzy to zobaczę.
Pozdrowienia
wipo
<head>
<script language="JavaScript">
function helo(){
alert(document.forms['nazwa_form'].nazwa_pola.value);
}
</script>
</head>
<form name="nazwa_form">
<input type="text" name="nazwa_pola" onkeyup="helo();">
</form>

Coś takiego powinno działać
kitachi
Hmm ...
Gdzieś to widziałem. Generalnie staram się minimalizować ilość JS na stronie. Miałem kiedyś takiego klienta, który wyłączył całkowicie JS w przeglądarce, a inny miał wyłączone (chyba kieyś było takie uaktualnienie do IE) i powiedział, że jak wyłączone to tak ma być, to strona do d...

Wie ktoś może jak to da się zrobić w php questionmark.gif
Da się nadać wartość zmiennym przed przesłaniem formularza do skryptu questionmark.gif
Inne rozwiązania dające podobny efekt questionmark.gif

WIPO dzięki za pomoc sprawdzę to co przesłałeś.
Xathloc
skrypt php jest wykonywany PO STRONIE SERWERA więc nie da się realizować akcji po stronie przeglądarki. Jeśli piszesz aplikację dla konkretnego klienta to ustalasz wymagania techniczne, które musi spełniać przeglądarka, w tym przypadku włączone JS. Inną metodą jest wstawienie apletu Javy lub skorzystanie z Flash'a. Ale JS będzie najwygodniejsze.
JaRoPHP
Cytat(kitachi @ 30.11.2006, 17:34:27 ) *
nie wiem jak wyświetlać (odświerzać) wartość zmiennych które podliczają kolumny po każdej zmianie danych w polach.
Cytat
Generalnie staram się minimalizować ilość JS na stronie
Bez JavaScriptu niestety daleko w tym przypadku nie zajedziesz. Chcesz operować po stronie klienta, a to właśnie realizuje JavaScript.

Cytat
Wie ktoś może jak to da się zrobić w php questionmark.gif
Niestety, nie da się; no chyba, że aplet Javy, lub Flash.
Cysiaczek
Cytat
(...)
na dole ma się wyswietlać suma pól z kolumn
(...)
Czy da się (słabo znam php) zrobić aby po wprowadzeniu danej naciskając enter przejść do następnego pola formularza (normalnie otwiera plik php weryfikujący dane i wysyłający e-mail).

Tylko JS. Poszukaj info na temat OnKeyUp oraz jak się czyta znaki z klawiatury w JS (właściwie z DOM)- bodajże event.keyCode.
Przykładów w google aż głowa boli. : )

Cytat
Da się nadać wartość zmiennym przed przesłaniem formularza do skryptu questionmark.gif

Jakim zmiennym? Formularza (tak)? Zmiennym php (nie)?

Pozdrawiam.
kitachi
Witajcie.
Macie rację, oczywiste najtrudniej zauważyć.
Nie mam faktycznie innego wyboru jak robić to u klienta zanim wyśle do serwera dane formularza.
Serdeczne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich czytających.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.