Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Linux] php nie rozpoznaje funkcji obsługi bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zbig13
Witam

Zainstalowałem na Linuksie serwer Apache w wersji 2.2.3, MySQL v.5.0.24a i php 5.2.0. Zarówno serwer jak i bazy danych działają poprawnie (apache przetwarza pliki php; moge zalogować się do panelu MySQL). Środowisko php również działa, tzn. interpretuje poprawnie skrypty, ale jeśli w skrypcie pojawi się funkcja związana z obsługą bazy danych (mysql_connect, mysql_query itp.), wyrzucany jest błąd "Call to undefined function....". Nie wiem czemu tak się dzieje, przy instalacji php skonfigurowałem je razem z MySQLem. Oto opcje konfiguracyjne, których użyłem:
Kod
'./configure' '--prefix=/usr/local/php5' '--with-config-file-path=/usr/local/php5' '--sysconfdir=/usr/local/php5' '--with-mysql-dir=/usr/local/mysql' '--with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs' '--with-zlib-dir=/usr/local/lib'

Od razu mówie, że korzystałem i z googli i z wyszukiwarki na tym forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. Dlatego proszę o pomoc winksmiley.jpg
Pozdrawiam
Cysiaczek
Podajesz mysql-dir, ale nie włączasz obsługi mysqla
Kod
// z ./configure --help
// --with-mysql[=DIR]      Include MySQL support. DIR is the MySQL base directory

//możesz też tak zobaczyć
--with-mysql --with-mysql-dir=/usr/local/mysql

Pozdrawiam.
zbig13
Problem w tym, że kiedy dodam --with-mysql=/usr/local/mysql, to pojawia się błąd:
Cytat
configure: error: mysql configure failed.

a w przypadku --with-mysql:
Cytat
configure: error: Cannot find MySQL header files under yes.
Note that the MySQL client library is not bundled anymore!
Cysiaczek
Musisz mieć zainstalowane biblioteki devel mysqla, a jeśli masz zainstalowane, to znaczy, że ścieżka jest niepoprawna. Spróbuj w ogóle bez mysql-dir. Zostaw tylko --with-mysql.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.