Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Xampp przekierowanie itp ;/
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Virti
Witam winksmiley.jpg

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Mandrivy 2007 (od b. niedawna ;] może 3-4 dni ;], wcześniej windows). Jako, że nie wyobrażam sobie życia bez php ;] odrazu wziąłem się za instalowanie serwera xampp w wersji na lina (wiem, że w mandrivie to jest w paczkach, ale jakoś mi tam coś nie pasuje, pozatym xampp ma wszystko czego potrzebuję winksmiley.jpg).
Zainstalowało się (tak myślę) poprawnie, po wpisaniu http://localhost/ zostałem przekierowany do folderu xamppa (do czegoś w rodzaju panelu sterowania). Ok. Wszystko pięknie i ładnie, wywalam index.html, tworzę index.php i... ZONK ;]

Przekierowanie na localhost/xampp/ nadal jest aktywne. Jednak po wpisaniu localhost/index.php już nie ;f
Przeglądałem również plik httpd.conf itp. jednak niczego nie znalazłem :/

Czy wie ktoś o co chodzi?

Z góry dzięki winksmiley.jpg
wipo
Po pierwsze proponuje na linuxie nie używam xampp bo tak samo masz gotowe pakiety apache php i mysql.
Po drugie nie wiem jakie masz ustawienia w xampp
Po trzecie na jakich prawach pracujesz (root?) czy jakiś inny?
Virti
Cytat
Po pierwsze proponuje na linuxie nie używam xampp bo tak samo masz gotowe pakiety apache php i mysql.

Powiedzmy, że się uparłem ;]

Cytat
Po drugie nie wiem jakie masz ustawienia w xampp

Fabryczne winksmiley.jpg Świeżo instalowany Xampp, nie zmieniałem nic, poza usunięciem pliku index.html winksmiley.jpg
Ew. jeśli o to chodzi, to uruchamiam Apache z SSL (domyślne /opt/lampp/lampp start)

Cytat
Po trzecie na jakich prawach pracujesz (root?) czy jakiś inny?

Xamppa uruchamiam jako root, jednak do localhost'a odwołuję się jako zwykły, szary, defaultowy użytkownik winksmiley.jpg

EDIT: Plik index.html usunąłem oczywiście z katalogu /opt/lampp/htdocs/ (tam gdzie jest min. folder xampp do którego mnie przekierowuje)

EDIT2: OK, wszystko już chodzi, chociaż nie mam zielonego pojęcia, co zrobiłem ;]
Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.