Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana kolorów Scrollbara
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Master Miko
Witam,
Mam takie pytanie. Czemu W3 nie zaleca używania Scrollbarów (dlatego że dostępne tylko dla IE? a może jest alternatywa dla mozilli?)

W mojej galerii fotograficznej potrzebuje tego użyć ponieważ defaultowy szary poprostu rozprasza i nie komponuje się ze stroną - przeszkadza w oglądaniu zdjęć.

Co Wy o tym myślicie? Czy mogę użyć?
hwao
Nie jest zalecane przez W3C ponieważ to jest ingerencja już w wizualizacje samej przeglądarki - a to może być utrudniania życia przeglądającemu stronę.

Z tego co mi wiadomo, to jedyna alternatywa dla innych przeglądarek niż IE są scroll'e wykonane w JS, wtedy masz masz 100% kontroli. ;-)

Nie używam kolorowych scrolli w swoich projektach.
Denver
Dodam tylko, że normalne przeglądarki nie pokazują paska przewijania, gdy wysokość strony jest mniejsza od okna przeglądarki. Cóż zrobić, że IE działa po swojemu. Jak ludzie wolą oglądać szare scrollbary zawsze i wszędzie, to już ich wybór.
nrm
Cytat(Master Miko @ 26.12.2006, 13:44:53 ) *
W mojej galerii fotograficznej potrzebuje tego użyć ponieważ defaultowy szary poprostu rozprasza i nie komponuje się ze stroną - przeszkadza w oglądaniu zdjęć.

o tym to już MY (userzy) decydujemy - nie TY. nie wtrącaj się do naszych ustawień.
Master Miko
A da się to ustawić w jakikolwiek sposób (kolory suwaków przez użytkownika)?!

Poza tym to tylko w IE działa więc powinno być ok (większość użytkowników IE jest zbyt niedoświadczonych żeby cokolwiek ustawić...)

Moja strona zawsze będzie pokazywać scrollbare bo już tak jest zrobiona.

Cytat
Nie używam kolorowych scrolli w swoich projektach.

Mają być czarne... ponieważ cała strona ma być wyświetlana w trybie pełnoekranowym i jest ona czarna...
revyag
Cytat(Denver @ 26.12.2006, 14:36:43 ) *
Dodam tylko, że normalne przeglądarki nie pokazują paska przewijania, gdy wysokość strony jest mniejsza od okna przeglądarki. Cóż zrobić, że IE działa po swojemu. Jak ludzie wolą oglądać szare scrollbary zawsze i wszędzie, to już ich wybór.

Pozbyć się tego można bardzo łatwo. Wystarczy prosty css:
Kod
html {
    overflow:auto;
}

smile.gif
Denver
Faktycznie, overflow zmusza IE do poprawnego działania. Pasek przewijania pokazuje się tylko wtedy, gdy wysokość strony przekracza wysokość okna przeglądarki. Dzięki!
Master Miko
LOL! Aleś żeś mi się wbił w posta Denver biggrin.gif

Ale u mnie overflow nic nie da bo pasek jest ZAWSZE prawie widoczny... bo to galeria jest zdjęciowa.
Cysiaczek
@Master Miko - może pójdź na kompromis - udostępnij przycisk zmiany kolory scrollbara na stronie.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.