Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [apache (1/2)] Subdomeny działów serwisu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
grubyx
Witam. Mam pewien dylemat, otóż:
- posiadam domenę cos.pl
- chcę by w moim servisie poszczególne działy miały adres w stylu 'dział.cos.pl'
- działy będą dzielić się na podkategorię więc chcę link 'podkategoria.dzial.cos.pl'

I właśnie zastanawiam się czy jest jakaś inna metoda niż na bierząco dodawanie do apache sekcji VirutalHost (co wiąze się takżę z potrzebą reloadu servera www) + dodanie wpisu do binda i reloadu.
Serwis robię używajac php, html, mysql, ponadto mam roota tam gdzie będzie servis, więc poszczególne zmiany w konfiguracji apache/servera nazw będą możliwe. Chciałbym po prostu zrobić to by działało jak najlepiej i najszybciej. Pozdrawiam wszystkich pehapowców :-)
angel2953
Cytat(grubyx @ 27.12.2006, 21:20:33 ) *
Witam. Mam pewien dylemat, otóż:
- posiadam domenę cos.pl
- chcę by w moim servisie poszczególne działy miały adres w stylu 'dział.cos.pl'
- działy będą dzielić się na podkategorię więc chcę link 'podkategoria.dzial.cos.pl'

I właśnie zastanawiam się czy jest jakaś inna metoda niż na bierząco dodawanie do apache sekcji VirutalHost (co wiąze się takżę z potrzebą reloadu servera www) + dodanie wpisu do binda i reloadu.
Serwis robię używajac php, html, mysql, ponadto mam roota tam gdzie będzie servis, więc poszczególne zmiany w konfiguracji apache/servera nazw będą możliwe. Chciałbym po prostu zrobić to by działało jak najlepiej i najszybciej. Pozdrawiam wszystkich pehapowców :-)

Bodajże RewriteEngine powinien rozwiązac problem. Coś w stylu
Kod
(.*?).(.*?).cos.pl$ /index.php?cat=$1&subcat=$2 [L]

od razu mówię, że nie znam zbyt dokładnie regułek RewriteEngine
grubyx
Oj modem rewrite nie mogłem sobie poradzić, ale już się doczytałem jak to zrobić, a więc dla zaintersownych w bind dodajemy:
* IN A ip-na-ktory-ma-byc-funkcja-wildcard
i do virutalhost
ServerAlias *.cos.pl

pozdro i dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.