Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BibDeep
Witam

Fragment mojego skryptu... upload prosto z kompa dziala, natomiast z URL nie do konca chce... otoz wrzucam linka w pole typu text i na poziomie linijki echo $fileType; w przegladarce zaczyna sobie na zmiane jak chce wyswietlac do wyboru: application/octet-stream, plain text, lub tez czasem brak typu mime... az w koncu dojdzie do wniosku ze jednak to jest typ image/jpeg... wtedy kopiuje dobrze...

moje pytanie brzmi: co zrobic, zeby od razu rozpoznawal prawidlowo typ mime, a nie wtedy kiedy mu sie zachce?
moze mam blad w skrypce??

1. <?php
  2. $fileType = mime_content_type($_POST['sendurl']);
  3. echo $fileType;
  4. if($fileType == 'image/jpeg')
  5. {
  6. echo '<pre>';
  7. if (copy($_POST['sendurl'],'../gallery/plik.tmp')) 
  8. {
  9. echo $uploadedMsg;
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo $uploadError;
  14. }
  15. print '</pre>';
  16. }
  17. ?>

Pozdrawiam
cadavre
Ale co to $_POST['sendurl']? Pliki odbiera się poprzez $_FILES. Czy Ty chcesz odczytać MIME pliku z url?

EDIT: OK rozumiem już. MIME'u nie sprawdzisz przez URL gdyż ten odczytać można po przeczytaniu całego pliku. Wiązałoby się to zatem z pobieraniem pliku na serwer, sprawdzania MIME i usuwania go co czasami mogłoby trwać dość długo. Funkcja mime_content_type pliku nie pobierze, ale możesz to zrobić (co jest naprawdę ewentualnością...) ręcznie. Pobrać plik, sprawdzić mime i usunąć ten plik (ale co wtedy gdy plik ma ze 100MB?). Sam argument funkcji mime_content_type nazywa się $filename.
BibDeep
hm... to, ze plik musialby byc caly pobrany brzmi logicznie wiec... bede musial usunac to pole z formularza winksmiley.jpg

Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.