Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + mysql] wartość maksymalna z pola w bazie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rumpel
witam...

mam takie pytanie... smile.gif chodzi mi o to ze w bazie mysql mam pole PROCENT (decimal 3,2) czyli zapisywane w formacie xxx,xx z tego co wyczytałem winksmiley.jpg czyli poproastu z dwoma miejscami po przecinku. teraz chcilbym wyciagnac to pole z bazy z limitem ostatnich 12 (miesiecy) nastepnie majac wyciagniete te dane czyli 12 wartosci chciałbym przypisac maksimum i minimum zmiennym $maksimum $minimum czyli aby $maksimum dostala najwieksza wartosc sposrod tych 12 a minimum analogicznie lecz najmniejsza wartość. smile.gif

proszę o pomoc.
ghash
A gdyby posortować te 12 danych rosnąco, a potem wiadomo, że pierwszy wiersz ma wartość największą (i przypisać go do $maksimum), a najniższy, 12 rekord miałby wartość $minimum??
rumpel
ale jak przypisac pierwszy z tych dwunastu do $maksimum a ostatni dominimum ?
maryaan
nie prosciej tak
  1. SELECT min(procent), max(procent) FROM jakas_tabela
?
rumpel
a co dalej ?

jak mam powiedziec komputerowi smile.gif ze pierwsza z nich to min i ma byc przypisana do $minimum a druga do $maksimum ?
sebik
po wykonaniu zapytania w uproszczonej wersji:
  1. <?php
  2. $wynik=mysql_fetch_array($do);
  3. $minimum=$wynik['min'];
  4. $maksimum=$wynik['max'];
  5. ?>
rumpel
oki zaraz sprawdzę smile.gif

1. <?php
  2. $pytam =" SELECT min(procent) FROM statystyka";
  3.  $wynik = mysql_query($pytam);
  4.  while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik))
  5. {
  6. $procentmax = $wiersz['min'];
  7.  
  8. echo " maksymalna: $wynik $ile $procentmax";
  9. }
  10. ?>

maksymalna: Resource id #42

faktycznie wpis o ID 42 ma najniższa wartość ale jakoś nie moge uzyskać go w liczbie smile.gif próbowałem już["min"] ['min'] [`min`] [min] i niestety nic nie pomogło... wie ktoś gdzie mam błąd.. ?
nospor
dosc... przenosze na przedszkole bo to podstawy podstaw.

zobacz co ty wyswietlasz: $wynik
a $wynik to mysql_query($pytam); i teraz sobie zobacz w manualu co zwraca mysql_query...
sebik
powinno być:
  1. <?php
  2. $pytam =" SELECT min(procent) as min FROM statystyka";
  3. ?>

po za tym while niepotrzebny bo zapytanie ma zwrocic jeden wiersz, wystarczy if (czy zapytanie sie wykonalo prawidlowo)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.