Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz i booty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piku
Witam jak działają booty wykorzystujące formularze. Bo jeśli mam formularz który po wypełnieniu wywołuje jakiś tam skrypt php i w tym skrypcie wysyłam maila tylko na określony email wpisany na stale w pliku – to czy tez cos takiego można wykorzystać do rozsyłania spamu?

Pozdr
WereWolf
na pytanie nie odpowiem, bo nie jestem pewien, ale mała uwaga... to nie booty, tylko boty (od robotów)
pioch
zabezpiecz formularz token'em
piku
Cytat(pioch @ 12.01.2007, 14:02:20 ) *
zabezpiecz formularz token'em

Nie chodzi mi to to jak zabezpieczyć tylko jak ogolnie dzialaja boty, chce zrozumieć problem.

Pozdr
Amorph
A mi tu śmierdzi próbą kombinowania.
Kolega piku w swojej stopce ma system FreeBSD (wg mnie na BSD zaawansowani użytkownicy siedzieć powinni) i 'proboje' zrozumiec boty? ehh....
Skoro jesteś na takim a nie innym systemie proponuje napisać samemu bota, a w necie tego masz sporo. To jest najlepszy sposób na zrozumienie działania.
PS. i nie chodzi mi konkretnie o bota w php smile.gif
piku
Cytat(Amorph @ 12.01.2007, 17:54:13 ) *
A mi tu śmierdzi próbą kombinowania.

He he he. O czym Ty człowieku gadasz. Co ma wspolnego znajomość FreeBSD z botami!
Już dawno przestałem sie bawić w instalowanie filtrów antyspamowych
bo nie mam na to czasu tylko kupujesz cPanel i masz z glowy.
Przypomonasz mi ludzi, których nazywa się potocznie "młodzi gniewni".

Napisz coś mądrego następnym razem.

Zwyczajnie mam napisana stronke z formularzem.

Pozdr.
Amorph
Powiedz mi jakim cudem bez znajomosci perla, c# jestes uzytkownikiem bsd ? Chyba że na takiej samej zasadzie jak tu, gnębisz ludzi pytaniami na forum typu bsdguru.org. A o młodych gniewnych pogadamy jak w swoim profilu postanowisz podać swoją datę urodzin.
Cytat
Już dawno przestałem sie bawić w instalowanie filtrów antyspamowych
bo nie mam na to czasu tylko kupujesz cPanel i masz z glowy.

Skoro jesteś mocny w bsd to z chęcią się powymieniam doświadczeniami instalacji php5 jako cgi i php4 jako mod... ew oboma php jako mody na bsd 6.1 smile.gif
piku
No to nie wiedzialem, że BSD ma coś wspólnego z C#. To jedno a drugie to kto Ci powiedzial ze nie znam perla.
Trzecie to jak chcesz to mozesz sprawdzić albo wyslac maila do admina ile w swojej historii mialem gnębiących pytań. Po trzecie to masz date moich urodzin w opisie.
I naprawdę zajmij się czymś innym a nie bluzganiem ludzi na forum.

Pozdr.
envp
Cytat
Powiedz mi jakim cudem bez znajomosci perla, c# jestes uzytkownikiem bsd ?

sic!
Cytat
ylko na określony email wpisany na stale w pliku – to czy tez cos takiego można wykorzystać do rozsyłania spamu?

Tak, gdzieś na tym forum był poruszany ten temat. Poprostu np w subject czy w body maila wpisuje sie ponownie TO inny[at]adres.pl np
TO twoj@email
SUBJECT: ;TO:moj@adres,pl;SUBJECT: nowytemat

Czy jakoś tak, wiem że dokładnie na takiej zasadzie to działało. Pozdrawiam i radzę nigdy nie ufać temu co idzie do nas od usera i zawsze to filtrować.
ferr
Wracajac do meritum - najogolniej boty chodza po stronach w poszukiwaniu <form>, wypelniaja wszelkie pola formularza i wciskaja submit.

Zabezpieczyc mozna sie na kilka sposobow, jednym z nich jest wspomniany token. Mozna tez sprawdzac, czy mamy do czynienia z botem, proponujac przy uzupelnianiu formularza wpisanie wyniku jakiegos dzialania matematycznego etc.

Mozna tez dac

1. <input type="text" name="costam" value="" style="display: none;" />

I sprawdzac pozniej w skrypcie, czy pole formularza costam jest wypelnione. Jesli bedzie, dajemy np. exit(); i konczymy prace skryptu, bo tylko bot "widzi" pole costam jako normalne i wpisuje tam swoje dane.
piku
Dzięki, wyczytałem też ze boty mogą modyfikować nagłówki (np. Reply-To)w mail(). I tego się najbardziej obawiałem.

Dzięki i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.