Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zend Framework] Problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
waski
Witam,
probując uruchomić Zend Framework na Krasnalu 2.7 z patchem + php 5.2 + MySQL 3.23.58-max-debug

otrzymuję błąd:
Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'SQLSTATE[HY000] [2017] Can't open named pipe to host: . pipe: MySQL (2)'

Proszę o pomoc
Dziękuje
juzwa
z tego co kojarzę aby w ZF podłączyc się do bazy danych trzeba wybraćc poza standardem (baza, host, użytkownik, hasło), adapter czyli sposób podłączenia się np
db.adapter = PDO_MYSQL

a jeśli to jest adapter ustawiony - to może być coś nie tak z Krasnalem - np w php.ini nie ma ustawionego PDO - możesz sprawdzić czy jest w phpinfo

a jeśli to jest ustawione to może (ale to już piszę bez specjalnego przekonania) coś nie tak z MySQL - to dość stara wersja jest - nie mam pojęcia, czy PDO wymaga jakiejś wersji MySQL czy współpracuje ze wszystkimi - więc to może być powodem, a może nie

poza tym ja polecam XAMPP-a 1.5.3 zamiast Krasnala - na nim działam i jak na razie działa mi wszystko (
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.