mam arkusz exel o następującej konstrukcji:

Tam gdzie są białe pola to należy wpisać dane, czyli wiek, waga, płeć, wzrost, i HRmax (Tmax w klasie).
Chcę ten arkusz przerobić na klasę php i móc ją wykorzystywać na stronie. Stanąłem jednak w martwym punkcie:
<?php class Kalkulator { /** Wartosć maksymalna tętna **/ var $_Tmax = 0; /** Wartosć minimalna tętna **/ var $_Tmin = 0; /** Wiek wypełniajacego kalkulator **/ var $_Age = 0; /** Waga wypełniajacego kalkulator **/ var $_Weight = 0; /** Wzrost wypełniajacego kalkulator **/ var $_Height = 0; /** Body mas index **/ var $_BMI = ''; /** Płeć **/ var $_Sex; /** Wartość tętna po przeliczeniu procentowym w poszczególnych działach: trening,
zawody, pulsometr **/ var $_HR = ''; /** Tablica reprezentująca Kalkulator **/ /** * Konstruktor klasy * **/ function Kalkulator ($sex, $weight, $age, $height, $tmax) { $this ->_Sex = $sex; $this ->_Weight = $weight; $this ->_Age = $age; $this ->_Height = $height; $this ->_Tmax = $tmax; } function Trening () { } function Zawody () { } function Pulsometr () { } /** Zwraca tablicę Kalkulator **/ function GetArray () { return $this->_array; } } ?>
Jak rzucicie okiem na gif to zauważycie, że podzielony jest on na 3 części: trening, zawody, pulsometr (utworzyłem 3 funkcje obsługujące te 3 strefy). Nie wiem jednak teraz jak potraktować te powtarzające się elementy jak trucht, owb1 itd. Czy stworzyć na początku klasy kolejne właściwości, czy też określić je w inny sposób.
Kolejne moje pytanie dotyczy określenie zakresu procentowego np. że trucht to jest zakres między 50 a 60% Tmax.
Czy poszczególne zakresy odnośnie kolejnych klas liczyć w tych klasach, czy też stworzyć osobną klasę wylicz () i tam to zrobić??
Może macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie tego

pozdrawiam