Cytat(MarcinTryka @ 30.07.2007, 21:33:41 )

Ehhh... szkoda ze manual przekazuje tylko sucha wiedze i jak ktos zaczyna z tym frameworkiem, to przejdzie przez jeden dzialajacy polski tutorial typu tworzenie katalogu plyt bez jakichg kolwiek zabezpieczen, ucieszy sie, a pozniej zlapie za glowe bo kompletnie nie wie jak sie zabrac do czegos wiekszego. Tak jest min. ze mna. Wszystko ladnie piekniue, tylko jak w tym tak naprawde programowac.
Dorzuce swoje pytanie czy jezeli chce zrobic panel administracyjny to mam napisac poza ZF ? w jakims katalogu z wylaczonym mrod_rewrite, czy w podkatalogu z ZF, czy wreszcie, mam nie robic osobnego katalogu, tylko wszystko zrobic razem a za pomoca acl i auth kontrolowac kto ma do czego dostep i wyswietlac tylko te mozliwosci do ktorych user ma dostep (moim zdniem bylaby to rzeź na wydajnosci zrobiona niepotrzebnie(,
A moze zrobic osobny kontroler Admin? I:
mojastrona.pl/admin/plytacd/add
mojastrona.pl/admin/plytacd/edit/id/....
mojastrona.pl/admin/plytacd/del/....
Ale to moim zdnaiem jest bez sensu. kontroler ciagle ten sam, a akcja "plytacd"? Srednio mi sie to podoba.
Napialbym panel administracyjny kazda z powyzszych metod, ake kazda kolejna ma coraz wiecej wad i nie mam pojecia jak sie to powinno pisac. Mimo iz szukam juz pare dni w necie tutoriali. Albo sa banalnie proste, albo zaglebiaja sie wjakichs szczegolikach chwilowo dla mnie nieistotnych. Ja ja ciagle nie wiem jak to projektowac ...
Mozesz stworzyc modul o nazwie admin ->
http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...er.modular.htmlW tym module potworzysz sobie kontrolery odpowiedzialne za zarzadzanie.
Dzieki temu mozesz stworzyc zupelnie oddzielny design dla panelu administracyjnego (poniewaz skrypty widoku sa oddzielnie).
Rowniez latwiej jest cos takiego zabezpieczyc. W domyslnym module kontrolery beda odpowiadac tylko za pobieranie danych z bazy i wyswietlanie. Dopiero w module administracyjnym, ktory sobie zabezpieczysz ACL'em, kontrolery beda zajmowaly sie zarzadzaniem danymi.