Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] Flash na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
approximate
Witam,

...wszyscy się kiedyś uczą....

jak wstawić flash zamiast obrazka na stronę ? Poniżej kod odpowiadający za obrazek na stronie

1. <a href="index.php?main_page=index">
  2. <?=zen_image(DIR_WS_TEMPLATE.'images/header/'.$_SESSION['language'].'/OBRAZEK.jpg')?></a>

A chcę zamiast obrazka banerek we flasu.....

Może ktoś pomoże questionmark.gifquestionmark.gif.......
babejsza
  1. <object type="application/x-shockwave-flash" data="animacja.swf" width="100" height="100">
  2. <param name="movie" value="animacja.swf" />

i zainteresuj się swfObjects.
approximate
Samo wstawienie animacji we flasu jest dla mnie zrozumiałe, jednak w moim przypadku chodzi mi o kod który pozwoli na zmianę animacji w zależności od wybranego języka tak jest teraz tylko, że w przypadku zdjęcia.

Pewnie trzeba zupełnie inaczej napisać kod ?

Jeśli teraz wstawię object flash to podczas wyboru języków cały czas będzie wyświetlała się 1 animacja

Bardzo proszę o pomoc
Cienki1980
Cytat(apostrophe @ 28.05.2007, 22:25:07 ) *
Samo wstawienie animacji we flasu jest dla mnie zrozumiałe, jednak w moim przypadku chodzi mi o kod który pozwoli na zmianę animacji w zależności od wybranego języka tak jest teraz tylko, że w przypadku zdjęcia.

Pewnie trzeba zupełnie inaczej napisać kod ?

Jeśli teraz wstawię object flash to podczas wyboru języków cały czas będzie wyświetlała się 1 animacja

Bardzo proszę o pomoc

Przecież możesz zrobić na tej samej zasadzie jak zrobiłeś podmianę obrazków. W zależności od wybranego języka wstawiasz animację flash albo z odpowiedniego folderu, albo o odpowiedniej nazwie.

Schemat się nie zmieni.
approximate
to jak wyglądałby cały kod ?
kossa
Tam gdzie masz url do pliku swf - modyfkujesz kod dodając zienną z sesji tak jak przyu url obrazka.

Na przykładzie kodu @babejsza, np masz animację w katalogu PL i EN a w sesji trzymasz jedną z tych nazw, zatem:

1. <object type="application/x-shockwave-flash" data="".$_SESSION['language']."/animacja.swf" width="100" height="100">
  2. <param name="movie" value="".$_SESSION['language']."/animacja.swf" />

co nam da:

data="pl/animacja.swf"
albo
data="en/animacja.swf"

możesz też:

1. <object type="application/x-shockwave-flash" data="animacja_".$_SESSION['language'].".swf" width="100" height="100">
  2. <param name="movie" value="animacja_".$_SESSION['language'].".swf" />

wynik:
data="animacja_pl.swf"
albo
data="animacja_en.swf"

Łukasz

edit:
jeśli dodasz kod php do htaml to doaj <?php i echo ?>
approximate
Dzięki wielkie

w końcu jeszcze troszkę zmodyfikowałem kod i teraz wygląda tak
  1. <a href="index.php?main_page=index&cPath=3">
  2.  
  3. <object type="application/x-shockwave-flash"
  4. data="<?=(DIR_WS_TEMPLATE.'images/header/'.$_SESSION['language'].'/xxx.swf')?>" width="100" height="100">
  5. <param name="movie" value="<?=(DIR_WS_TEMPLATE.'images/header/'.$_SESSION['language'].'/xxx.swf')?>"
  6.  
  7. </a>

działa przy wyborze języka zmienia baner w katalogu images/header..... w zależności od języka na/ pl lub en

wszystko jest ok.

...jednak zastanaiam się czy ten baner będzi dobrze się wyświetlał zarówno w IE jak i Mozilli ? Zazwyczaj wstawione obiekty mają jeszcze dodatkowo osobne dane dla każdej z przeglądarek

Ale i tak wielkie dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.