Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] polecenie zewnętrzne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szymon91
Cześć, mam pewnie problem. Otóż wyczytałem w książce, że można wywołac polecenie zewnętrzne (shell) w php umieszczając je w ` `. Zrobiłem taki skrypt (na localhoscie), ale mi nie działa ;/
  1. <html>
  2. <body>
  3. <?php
  4. $pliki = `ls -la`;
  5. echo("<PRE>");
  6. echo ($pliki); 
  7. echo("</PRE>");
  8. ?>
  9. </body>
  10. </html>

Co jest źle?
strife
Już nie pamiętam jak to było dokładnie, ale nie da się chyba tego do zmiennej przypisać:

1. <?php
  2. echo("<PRE>");
  3. echo `ls -la`;
  4. echo("</PRE>");
  5. ?>

Ewentualnie użyj, exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

PS. Nie działa czyli co się dzieje? Jaki błąd ?
szymon91
Php nie wywala błędów. Twoja metoda też nie działa :/ Jakby co mam safe_mode off. Nie jestem specjalistom ale wydaje mi się, że można to polecenie przypisać do zmiennej, przynajmniej tak p.Marcin Lis napisał w swojej książce smile.gif
strife
Cytat(szymon91 @ 31.05.2007, 19:41:06 ) *
Php nie wywala błędów. Twoja metoda też nie działa :/ Jakby co mam safe_mode off. Nie jestem specjalistom ale wydaje mi się, że można to polecenie przypisać do zmiennej, przynajmniej tak p.Marcin Lis napisał w swojej książce smile.gif

A może Ty to patrzysz na Windowsie? Wtedy to nie ma szans działać ( biała strona będzie ), spróbuj coś ala

1. <?php
  2. echo `dir`;
  3. ?>

Pozdrawiam.
szymon91
Robie to na linuksie (fc6). Twoje polecenie działa, ale mi zależy na tym zewnętrznym poleceniu i nie znam podłoża problemu sad.gif może coś trzeba ustawić w php.ini?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.