Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] chat php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Konr@d
Witam chciałym zrobić taki bardzo prosty chat PHP. Na początku wpisywało by się nick potem wczytywałby się chat na dole wpisywało by się wiadomości a na górze można by je odczytać ew.po prawej stronie lista zalogowanych.
Nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Nie chce ściągać gotowych skryptów tylko napisać coś samemu. Za pomoc z góry dziękuje.
rasgan
nie wiem czy nie lepiej w javascript coś takiego zrobić
LonelyKnight
Cytat(rasgan @ 4.06.2007, 08:12:55 ) *
nie wiem czy nie lepiej w javascript coś takiego zrobić

Ciekawo jakbyś chciał to zrobić w JS?? tongue.gif tongue.gif

Wracając do pytania. PHP za bardzo się do takiego czegoś nie nadaje, chociaż teraz gdy popularny stał się AJAX, pewnie udałoby się to jakoś ciekawie i bez ciągłego, jawnego odświeżania zrobić, a jak takie rozwiązanie nie pasuje to Java.
rasgan
@LonelyKnight - dokładnie o Jave mi chodziło. Nie wiem co ja mam z tym JS ostatnio.
KolegS
jeśli chodzi ci o php to to chyba shoutbox się nazywa i to działa jak chat tylko że wiadomości są usuwane załóżmy starsze niż 24h a i wszystkie aktualne możesz zobaczyć
Konr@d
Chodzi mi o coś takiego i żeby na początku było logowanie

http://algorytmy.pl/?id=1129
(nie chce spamować to przykład)
KolegS
no dobra ale w końcu chodzi ci o coś takiego jak chat czy shoutbox??
bo jak chat to chyba to powinno być zrobione w javie
LonelyKnight
1. Shoutbox-php:

- robisz odpowiedni formularz
- user klika w wyślij zapisujesz to co wysłał do bazy danych/pliku
- wyświetlenie rozmowy to po prostu wczytanie tego co jest w bazie i wrzucenie do odpowiedniego okna
- okno z treścią rozmowy odświeżasz co jakiś czas - fajnie jakbyś użył Ajaxa (tam w przykładzie masz coś o ramkach - też można)

2. Chat - java:

- aplikacja klient-serwer
- uruchamiasz serwer, który odbiera połączenia od userów, operujesz na socketach, tworzysz odpowiednie wątki itd...

http://www.csc.villanova.edu/~mdamian/Sock...tm#echo-program
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/ne...kets/index.html

...ale chyba jednak nie to miałeś na myśli smile.gif
Moli
Głupoty gadacie. Dzięki js i php można zrobić bardzo fajną aplikacje chatową. Autor napisał że chodzi o chat w php. Więc ani nie chodzi o shout-box'a ani o jave.

Myślę że może przydać Ci się klasa shout-boxa, napisana przez Nospor'a. Z tego co wiem, jest elastyczna i można ładnie ją wykorzystać jako chat.
LonelyKnight
Cytat(Moli @ 4.06.2007, 21:36:19 ) *
Autor napisał że chodzi o chat w php. Więc ani nie chodzi o shout-box'a ani o jave.

...a to czo?

Cytat
Chodzi mi o coś takiego i żeby na początku było logowanie

http://algorytmy.pl/?id=1129
(nie chce spamować to przykład)

A tak właściwie jaka jest różnica między czatem i shout-box'em? Dla mnie czat to coś co nie jest w przeciwieństwie do shoutbox'ów bezstanowe.
Eron
Dobra napisze ci jak to zrobic:
1.Tworzysz plik tekstowy np. tresc.txt;
2.Tworzysz nowy dokument php o nazwie chat_form.php, ktorego zawartosc to mniej wiecej cos takiego:
Kod
<html>
<center>
<table>
<tr>
<td width="200px" height="150px">
<?
echo file_get_contents('tresc.txt');
?>
</td>
</tr>
</table>
<form action="chat_form.php" method="post">
Imie:<input type="text" name="imie"><br>
Tresc:<input type="textarea" name="tresc"><br>
<input type="submit" value="wyslij">
</form>
</center>
</html>
<?
$imie=$_POST['imie'];
$tresc=$_POST['tresc'];
$dozapisu='<font color="red">'.$imie.':</font><font color="blue">'.$tresc.'</font><br>';
$open= fopen('tresc.txt', 'a');
fwrite($open, $dozapisu);
fclose($open);
?>

No iprosze
to tylko tak na szybko napisalem. Masz jakies pytania to wal smialo.
Pozdrowienia! Eron.
uli
10 sekund szukania w google:

Chat PHP
paulina94x
Eron ja mam pytanie. Po pierwsze to dochodzi po jednej wiaodmosći za późno. Czyli jak wysyłam to wyświetli się jak odświeżę, lub wyślę następną wiadomość. Po drugie jak się odświeży to wiadomości się podwajają. Po trzecie jak dojdzie do końca boxa, to wiadomości się nie chowają, raczej no ostatnia najstarsza się nie usuwa, tylko box się sam powiększa ;|
Piotrwusek
Może takie coś jak jest tu na górze strony:

NOSPOR.pl?

Informacje:

OPIS

POBIERZ
paulina94x
Zgrałam cały folder na serwer i nie działa sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.