Być może mam dosyć głupie pytanie i oczywiste dla wielu z was, ale niestety jestem n00b jeśli chodzi o formatowanie CSS i ciągle żyję w świecie <table>

Kod
<table width="100%">
<tr>
<td width="200"> Left </td>
<td width="5"> Fixed padding </td>
<td width="*"> Main content </td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3"> Footer </td>
</tr>
</table>
<tr>
<td width="200"> Left </td>
<td width="5"> Fixed padding </td>
<td width="*"> Main content </td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3"> Footer </td>
</tr>
</table>
reprezentowany jednak przez div'y i wypozycjonowany css'em. Problem jest taki, że jeśli komórki left lub content wypozycjonuje w sposób absolutny, to ich wielkość nie zostanie uwzględniona przy renderowaniu strony - spowoduje to, że div footer będzie wypozycjonowany tylko względem drugiej części i prawdopodobnie "wjedzie" na pierwszą. Niestety wielkość Left i Main content zmienia się w sposób dynamiczny i nie mogę jednoznacznie określić która z komórek jest w danym momencie wyższa. Udało mi się to jakoś rozwiązać wykorzystując float (bodajże na elemencie Left) i wszystko byłoby fajnie, gdyby nie IE... Co najdziwniejsze - pod Operą i FF wszystko było ok, pod IE też... Do czasu.. Gdy w komórce Main content znalazła się jakakolwiek tabelka, to strona rozjeżdżała się totalnie, zamiast renderować tabelkę w Main content obok Left, IE (wersja 6.0 i starsze) zostawiał to miejsce puste i renderował tabelkę na wysokości kończącej Left.. Bardzo dziwnie to wyglądało i niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie odtworzyć tej sytuacji, bo nie pamiętam już tego kodu. Czy macie może jakieś inne propozycje? Czy da się wypozycjonować elementy absolutnie tak by przy renderingu strony ich wielkości zostały uwzględnione w DOMie (pomijając pozycjonowanie relatywne, które mnie niestety nie urządza)? Taka sytuacja ma chyba miejsce w lay'u Monobook z Wikipedii, jednak trochę się pogubiłem i nie potrafię odtworzyć sytuacji stamtąd.
Pozdrowionka i z góry fnx za zainteresowanie.