Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] dziwne kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matty7
Mam dość dziwny problem... w mecie kodowanie iso-8859-2, znaki przekonwertowalem na iso, a nadal nie mam polskich znakow...
www.matty.ovh.org/DB/

i
http://db.ae.katowice.pl/~bagniewskia/DB/

Gdy na serwerze db.ae.katowice.pl wejde, trzeba przestawic kodowanie na Europe srodkowa(ISO)...

Pomozcie...

[+] edit
Dodaje tag, aby temat był zgodny z forum Przedszkole,
ponieważ już padły odpowiedzi. Na przyszłość proszę
pamiętać o tym, inaczej temat zostanie zamknięty.
---
~strife
JaRoPHP
Dane pobierasz z bazy?
Jak tak to ustaw zestaw znaków i sortowanie dla połączenia Connection Character Sets and Collations

1. <?php
  2. mysql_connect('host', 'user', 'db');
  3. mysql_query ('SET NAMES latin2'); // lub SET CHARACTER SET 'latin2'
  4. ?>
matty7
normalnie dane sa w .php, a pozniej pobiera dane z bazy. Zobacz na stronie, identyczne kody. Co do zmiany na latin2 to chyba nie bedzie potrzebne bo mam w tabeli latin2_general_ci Jakies inne rady?
Lombi
Użyj windows-1250 zamiast ISO-8859-2 i napisz co się zmienilo snitch.gif
JaRoPHP
Serwer AE wysyła to w innym kodowaniu niż ISO-8859-2. Zmień to za pomocą funkcji header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2');
  3. ?>
matty7
Pokazuje zamiast ąśłęóżźćń, questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?...
JaRoPHP
Cytat(matty7 @ 20.06.2007, 19:47:08 ) *
Pokazuje zamiast ąśłęóżźćń, questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?...
Dobrz by było, gdybyś napisał kiedy (jak zmieniasz na windows-1250, czy jak dajesz funkcję header())?
Max Damage
Ja miałem ten sam problem, ale wystarczy, że na głównej stronie wkleisz na początku to:

1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset=windows-1250');
  3. ?>

I będzie wszystko ok smile.gif
JaRoPHP
Cytat(Max Damage @ 20.06.2007, 19:58:46 ) *
I będzie wszystko ok smile.gif
Niby dlaczego? Pliki są kodowane w iso-8859-2, znacznik meta ustawiony jest również w tym kodowaniu (pierwszy post), a Ty proponujesz, aby serwer informował, że wysyła w kodowaniu windows-1250?
matty7
w mecie mam wpisane iso-8859-2
Max Damage
Cytat
Niby dlaczego? Pliki są kodowane w iso-8859-2, znacznik meta ustawiony jest również w tym kodowaniu (pierwszy post), a Ty proponujesz, aby serwer informował, że wysyła w kodowaniu windows-1250?

Konkretnie chodziło mi o to:
  1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  2. <?php
  3. header('Content-Type: text/html; charset=windows-1250');
  4. ?>

Ale racja, tak wyświetla tylko polskie znaki na tej jednej stronie.....
uli
Kolego ewidentnie jednak nie przekonwertowałeś znaków na ISO...

Zrób to za pomocą Gżegżółki (która mi notabene nie konwertuje poprawnie biggrin.gif, no ale skoro wszyscy polecają to co ja mam powiedzieć biggrin.gif)

Osobiście konwertuje polskie znaki za pomocą darmowego edytorka Notatnik SP i nigdy nie miałem z nim takich problemów jak z Gżegżółką.

Pozdrawiam
Uli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.