Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Screenshot wybranej części strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nerhaa
Witam, najpierw przykład zastosowania, potem pytanie, a na końcu piękne podziękowania za wszelką pomoc biggrin.gif

Opis przykładu zastosowania:

Na stronce mogę skomponować sobie krajobraz z dostępnych elementów w postaci plików png (z przezroczystością). Klikam sobie w różne fragmenty i przydzielam np. do różnych planów,powiedzmy 3 plany (na zasadzie osadzania z-index w xhtml):

- 3 plan - tło
- 2 plan - detale
- 1 plan - większe pojedyncze detale

Ustawiam sobie za tło niebo, 2 plan łączka i na pierwszym zająca. Na stronie zatem widzę ładne zdjęcie złożone z trzech plików png osadzonych na 3 warstwach poprzez z-index. Poniżej mam button: Zapisz kompozycję. Klikam i całość zapisuje mi się jako jeden plik jpg do wskazanego przeze mnie miejsca na dysku.

Nie ma problemu ze zrobieniem wszystkiego poza samym "zrzutem kompozycji" na trzech warstwach jako jeden jpg... Są gdzieś jakieś gotowe skrytpy, albo jakiś tutorial, bo w Google niestety nie znalazłem nic konkretnego, szukałem również alternatywy we flashu, ale nadal nic namacalnego - pomyślałem więc, że w php może jest szansa znalezienia rozwiązania...

Za wszelką pomoc - linki, tutki, czy jakikolwiek trop - wielgachne wam dzięki! guitar.gif biggrin.gif

-------------------------
ponieważ dostałeś już odpowiedzi
nie zamknę wątku ale dodam
odpowiedni [tag] do tematu
na przyszłość o tym pamiętaj
~Cienki1980

--> sorki nie doczytałem - będę pamiętał.
Sylwin
  1. <?php
  2. $im = imagecreatefromgif('trans.gif');
  3. $img = imagecreatetruecolor(16,16);
  4. $trans = imagecolorallocate($img,255,99,140);
  5. imagecolortransparent($img,$trans);
  6. imagecopy($img,$im,0,0,0,0,16,16);
  7. imagetruecolortopalette($img, true, 256);
  8. imageinterlace($img);
  9. imagegif($img,'trans.gif');
  10. imagedestroy($img);
  11. ?>

Więcej o przezroczystości w gd tutaj: http://pl.php.net/manual/pl/function.image...transparent.php

-------------------------
do kodu php używamy
odpowiedniego BBCode
~Cienki1980
nerhaa
Dzięki, jednak nie o przezroczystość tutaj chodzi, tylko o zapis kompozycji kilku obrazków w jakimś formacie ułożonych w np. na różnych divach, lub różnych miejscach. Jeśli na stronie składam sobie fotkę z 4 innych kwadratowych plików graficznych, to skrypt miałby zapisywać taką kompozycję jako jeden jpg.

Inny przykład:

User może z dostępnych części (oczy, usta, ręce, etc) stworzyć sobie własną karykaturę, avatar, jakkolwiek to nazwać. Karykatura układa się dynamicznie, poprzez wskazywanie odpowiednich jej komponentów.
Kiedy user jest już usatysfakcjonowany powstałą kompozycją - klika ZAPISZ i ma gotową karykaturę w pliku jpg, którą może sobie już dowolnie wykorzystywać smile.gif

Myślę, że warto to przedstawić, bo możliwości jakie coś takiego daje są bardzo duże i można stworzyć wiele ciekawych zastosowań (te dwa to mikroczęść)...

Szperam obecnie jeszcze w różnych mądrych księgach, ale jak narazie nic.
Amorph
A próbowałeś we flashu z bitmapData class questionmark.gifquestionmark.gif
wycina fragment ekranu, bez znaczenia ile layerów masz....
Pozdrawiam...
nerhaa
Dzięki za podpowiedzi!

We flashu nie miałem okazji się bawić w ten sposób, ale dzięki za info - właśnie o coś takiego mi chodziło, więc podziałam.

We flashu nawet by mi bardziej pasowało, bo będę mógł całość elegancko zaprezentować - super guitar.gif

Jeszcze przypadkiem trafiłem na kilka innych klas rozszerzających o kompresję i różne formaty - wszystko pięknie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.