Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sprawdzanie wpisu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredzio90
otóż wiem że do tego jest funckja in_array(); lecz niewiem zabardzo jak jej użyć...
otóż mam tabele $rank_dj_vote_tbl i wygląda ona tak:

ID | NICK | DATA | IP | NAZWA_DJA

do tej bazy zapisywani są userzy który zagłosowali na danego DJ-a
i podczas kolejnego dodawania chiałbym dodać sprawdzanie czy w tej tabeli, przesuzkwać ją całą, i szukać czy w niej znajduje się nick zalogowanej osoby, jeeli jest to także czy czasami nie prubuje dodac 2 głosu na tego sameho, czy $id<> NAZWA_DJA w bazie....

bo link do głsoowania wygląda tak:

ranking_dj.php?cmd=glosuj&id=NAZWA_DJA

i w tle do tabeli $rank_dj_vote_tbl zapisywany jest nieck zalogowanego, oraz $id DJ-a na którego głosuje...
i moje sprawdzanie doszło do tego punktu:

1. <?php
  2. function vote_sql() {
  3. global $rank_dj_tbl, $rank_dj_vote_tbl, $id, $PHP_SELF, $cmd, $gnick, $REMOTE_ADDR;
  4.  
  5. $check = mysql_query("SELECT * FROM $rank_dj_vote_tbl");
  6. while($hh = mysql_fetch_array($check)) {
  7. }
  8.  
  9. $wyb = mysql_query("SELECT * FROM $rank_dj_tbl WHERE title='$id'");
  10. $r = mysql_fetch_array($wyb);
  11.  
  12.  
  13.  
  14. if($r['dodal']==$gnick) {
  15. echo "<script language="javascript">alert('Nie możesz głosować na siebie!.');</script>";
  16. //TUTAJ CHCE DAC SPRAWDZANIE
  17. } else {
  18. mysql_query("UPDATE $rank_dj_tbl SET il_glosow=il_glosow+1 WHERE title='$id'");
  19. mysql_query("INSERT INTO $rank_dj_vote_tbl VALUES(NULL, '$gnick', '$REMOTE_ADDR', now(), '$id')");
  20. header("Location: $PHP_SELF");
  21.  
  22. }
  23. ?>
Kicok
Pobierasz wiersze w których NICK jest nieckiem głosującego, a NAZWA_DJA jest identyfikatorem DJ'a na któego głosowano ($_GET['id'])

Jeśli zostanie zwrócony jakiś wynik, to informujesz użytkownika, że na tego DJ'a już oddał głos.
fredzio90
ale jak to sprawdzac w bazie.. ( przesuzkwiac baze ) questionmark.gif

pomożecie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.