Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] problem z wyświetlaniem pod FF i Opera
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Spanner
Witam,
mam pewien problem, na stronie mam taki oto kod

Kod
<div id="footer">
<div id="copyright"><p>tekst</p></div>
<div id="copy">tekst</div>
</div>

i do tego css
Kod
#footer {
margin: 10px auto 5px auto;
width: 800px;
padding:0;
text-align: left;
}

#copyright {
padding-left: 10px;
float: left;
border-left: 3px solid #fff;
margin-top: 6px;
margin-right: 0;
padding-right: 0;
width: 303px;
}

#copyright p {
margin: 0;
padding: 0;
}

#copy {
width: 497px;
float: right;
border-top: 1px solid #fff;
padding-top: 5px;
margin: 0;
padding-left: 0;
}

i mam taki problem w IE wszystko jest tak jak powinno to wyglądać,natomiast w FF i Operze mam takie coś że <div id="copy"> jest wyświetlane dopiero pod tekstem umieszczonym w id="copyright" a powinno być to wyświetlane na równi. może mi ktoś pomóc co zmienić aby ff i opera wyświetlała, oba divy na jednej wysokości a nie jeden pod drugim

aha tylko nie chodzi mi o zwężenie prawej strony, bo wtedy zamierzony efkt wyglądu mi się psuje, bo psuje mi lay, natomiast jeśli zwęże lewą strone id='copyright' to ten div ucieka do góry pod ostatni element z lewej strony, a margines górny div'a id='footer' wogóle nie oibniża w ff i operze tego fragmentu :/
Zajec
Prosta matematyka.

copyright's width = 303px + 3px + 10px = 316px

copy's width = 497px

316px + 497px > 800px
tak więc te dwa divy się obok siebie nie zmieszczą

IE w swoim kretyńskim trybie myśli, że padding i border nie liczą się do width. Użyjwaj DOCTYPE strict i IE zacznie funkcjonować nieco normalniej.
Spanner
wiem, ja to rozumiem, że paddingi i border trzeba dodać do szerokości, ale jak ustawiłem lewą stronę na auto, lub zmniejsze ją tak do 280px to cały ten div ucieka mi do góry pod ostatni element umieszczony nad cały id=footer, strona jest w pełni zgodna ze standardem xhtml 1.1, a z tą jedną rzeczą nie moge sobie poradzić, bo prawej strony nie mogę zwęzić, a lewą jak zwęże to ucieka na góre ;/. masz może jakić pomysł questionmark.gif
Zajec
Pokaż jakiś on-line example, będzie łatwiej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.