Spooky2
30.06.2007, 23:18:56
Witam. mam takie pytanie. Jak to jest wlasciwie z zapisem danych do pliku... Wszystko ladnie pieknie, ale nie mam plfontow. Co gdzie trzeba ustawic, zeby bylo good?
pozdrawiam
atomek4
30.06.2007, 23:31:56
Kodowanie w pliku będzie takie samo jak na stronie. Jeśli na stronie masz np. UTF-8 to w pliku też tak będziesz miał. No chyba, że istnieją jeszcze jakieś inne możliwości.
Spooky2
1.07.2007, 09:40:19
Niestety tak chyba nie jest. Plik htmlowy zawiera definicje kodowania, zczytuje go, wycinam tagi, modyfikuje zawartosc i zapisuje do pliku.... i niestety brak polfontow. Mam tez jeden "oryginalny" plik .csv sciagniety z konta pko inteligo i tam rowniez nie ma wszystkich polfontow, tzn np "ś", zamast tego inne krzaczki. W sumie to juz i tak lepiej niz w moim, gdzie brak jakichkolwiek.
pozdrawiam
atomek4
1.07.2007, 09:58:10
Hej,
z tego co wiem to sama deklaracja odpowiedniego kodowania to jeszcze za mało, plik htmlowy musi być też odpowiednio zakodowany.
Sam kiedyś miałem podobny problem zrobiłem skrypt, który był zapisany jako UTF-8 i tak też zapisywał dane w tym formacie. Jak otwierałem plik tekstowy Notatnikiem a wtedy on jeszcze nie obsługiwał unikodu to wyświetlało krzaki.
A jakie masz kodowanie na stronie?
Spooky2
1.07.2007, 10:07:20
Dobra, chyba dam sobie spokoj. W htmlu mam charset=iso-8859-2. Dla sprawdzenia przewalilem plik na maszyne linuksowa i otworzylem plik nano - tam elegancko widac, ze polfonty sa na windzie notatnik nie pokazuje.... Co jednak ciekawe, gdy otwieram plik do dalszej obrobki i szukam np ereg("PRZYCHODZĄCY"), nie wyrzuca mi takich wyrazow, a gdy dam PRZYCHODZ? to tak - dziwnie - problem z plfntami. Na razie daje sobie z tym spokoj. Calosc i tak bedzie dzialac na maszynie linuksowej, wiec moze bedzie good. Mam inne rzeczy do roboty :-)
pozdro
atomek4
1.07.2007, 10:14:16
Windowsowy Notatnik nie obsługuje ISO-8859-2, tak mi się wydaje. Możesz zobaczyć w jakimś innym programie, który to kodowanie wspiera. W tej chwili standardem staje się UTF-8 i z nim nie powinieneś mieć problemów bo to nawet w Notatniku jest.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.