Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Proszę o pomoc php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dadakud
Witam! Prosze o pomoc, na html znam sie dosyc dobrze teraz chciałbym sie poznac na php wiec moje pytanie jak zrobic protstą kilku podstronową stron w php? nie chce robic CMS-ami ani podobnymi do tych, czy są jakieś generatory? w internecie jest masa takich stron... Dzieki za pomoc
atomek4
Hej,
po pierwsze chyba nie czytałeś regulaminu, twój temat nie wiele nam mówi. Poza tym jeśli umiesz HTML po co chcesz robić stronę w php?

Pozdrawiam
dadakud
po 1 sory ze tak moze nie dokonca to ujałem
a po 2 to jednak php lepsza technologia od html wiec chciałbym w nią wejść
atomek4
po kolei: PHP nie zastąpi ci HTMLa,
po drugie: wystarczy wpisać w Google "kurs php" i na pewno coś się znajdzie. Ja np. znalazłem to: http://webmade.org/kursy-online/kurs-php.php; no i oczywiście manual

Ewentualnie poszukaj na tym forum pewnie jest jakiś temat o książkach.
Daimos
jezeli chcesz jedynie poznac PHP bo to jest lepsza technologia...
to na serwerze z php zamiast plikow o rozszerzeniu *.html, wrzucaj je z roz. *.php smile.gif
jak wspomniano wyzej, PHP nie zastapi HTMLa, to sluzy do innych rzeczy
dadakud
a moze ktos by mogl mi wyjasnic jeszcze kwestie panelów administracyjnych? nalezy je samemu pisac czy są gotowe?
atomek4
Panel administracyjny zazwyczaj jest powiązany z czymś z aplikacją, skryptem itd. To trochę tak jakbyś chciał mieć menu plik bez programu smile.gif
dadakud
no to juz cos wiecej wiem:) a czy jeszcze moze ktos powiedziec jak np na stronach w php odnosniki do podstron maja forme php?.....i td a nie zwykłem .php questionmark.gif?
atomek4
to co występuje w po znaku zapytania to zmienne wraz z przypisana wartością np.

1. index.php?zmienna1=1&cos=2

a to znaczy że zmienna1 =1, zmienna cos=2
i to nie dotyczy tylko php

PS.: Do poczytania o URI
dadakud
Dzieki za wszystkie informacje, już troszkę wiecej wiem na ten temat, jeszcze ostatnie pytanie na koniec, czy mógł by ktos wyjasnic dokładnie i powoli includowanie ?
Speedy
include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - tu masz opis. Ogólnie, polega to na włączeniu zawartości jednego pliku do drugiego pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.