Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Wyświetlanie zawartości innego pola jeśli podstawowe nie zawiera danych (jest NULL)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam. Sorry, że zakładam tyle tematów, ale żadne z moich dotychczasowych nie są ze sobą powiązane i żaby zapytać o coś nowego zakładam następny. Jeszcze raz sorry.

A teraz przejdę do tematu. Otóż chciałbym wyświetlić na stronie z wynikami dane z jednego pola w bazie mysql. Ale pole, które mam zamiar wyświetlać ma ustawiony atrybut, że może nic nie zawierać. I teraz jak napisać skrypt, żeby w momencie gdy to pole jest puste wyświetlał dane z innego pola.

Bardzo proszę o pomoc.... to już chyba ostatni raz... dzisiaj smile.gif.

Pozdrawiam
Daimos
zaczekaj, moze ktos napisze jak to zalatwic jednym zapytaniem SQL
a z poziomu PHP to przeciez wystarczy zrobic odpowiednie warunki, sprawdzac czy puste i jesli tak to omijac
puz219
Właśnie nie wiem jak z poziomu php sprawdzić czy pole jest puste. Jeśli byś mógł podać mi odpowiedni kod, to byłbym bardzo wdzięczny
flv
W przypadku php trzeba było to oprzeć o 2 zapytania, można zrobić to prościej i wydajniej z poziomu SQL, przykładowo:
  1. SELECT IF(pierwsze_pole IS NULL,drugie_pole,pierwsze_pole) FROM tabela;
Daimos
  1. <?
  2. if($pole == ""){ //jest puste 
  3. }
  4. // albo
  5. if($pole == NULL){
  6. }
  7. ?>
masz tez funkcje w php -> is_null" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
puz219
@flv a jak zrobić, żeby z pomocą tego zapytania do sql wyświetlić dane na stronie wyniki.php, bo jak wklejam, ten twój skrypt (pozmieniałem nazwy pierwsze_pole na pole których potrzebuję), to wtedy wywala mi błąd.

Sorry, za może głupie pytanie, ale ja dopiero niedawno zacząłem próbować swoich sił w php i nie wiem jeszcze do końca co i jak?
Daimos
moze napiszesz jak wstawiles i jaki blad widzisz
puz219
Już sobie poradziłem. Ale dzięki mimo to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.