Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php] kodowanie :/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaszu
witam,
w panelu administracyjnym strony gdzie mam dodawanie newsów mam kodowanie ISO-8859-2 i na stronie też ISO-8859-2, w bazie latin2_general_ci i mam krzaczki :/ na jakie kodowania pozmieniać żeby ich nie mieć questionmark.gif
WEC_26
Na stronie czy w phpmyadmin masz krzaczki?

Ja proponuje zmienic w phpmyadm na iso...
jaszu
tu i tu haha.gif znaczy jak dodaje to nie mam, krzaczki sie wczepiaja na drodze wysylania postu a dodawania do bazy

poztym phpmyadmin nie ma ISO :|
misiek172
no to tak smile.gif

spróbuj zamieniać literki z textu z bazdy danych... znaczy zamieniaj taki znaki jak:

¶ ± ¦ ˇ Ľ ¬

na odpowiedniki w ISO smile.gif możliwe, iż w bazie nie s± przechowywane wła¶nie w tym formacie...

lub też przy dodawaniu danych do bazy wykonac zapytanie

SET NAMES latin2
WEC_26
Skoro php wysyła tekst w iso i odbiera w iso to powinno byc ok (na stronie)...

W programie ktorym robisz pliki zobacz jakie masz kodowanie (czasami trzeba zmieniac na iso), w przegl±darce moze jest inne kodowanie... - moze od tego to zalezy..
jaszu
ok, wiec napisalem sam od podstaw jeszcze raz ten skrypt dodajacy do bazy,
gdy dodaje żĽć±¶ęńół pokazuje mi: questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?ó? w bazie, czyli mi juz tak dodaje do bazy, ale gdy wejde to bazy to widze to: questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?ó? a gdy zmienie na żĽć±¶ęńół to zostaje juz wpis w bazie z polskimi literami czyli; żĽć±¶ęńół i na stronie rowniez widac; żĽć±¶ęńół

co jest nie tak?;/
JaRoPHP
Zapoznaj się z tym w±tkiem (w szczególno¶ci post 4): [html][mysql] Kodowanie znaków.
jaszu
działa, wielkie dzieki chłopie exclamation.gif wisze ci kilka browaro winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.