Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php & mysql] Domyslny zestaw znakow dla biezacego polaczenia z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PiXel2.0
Co to takiego jest ten domyslny zestaw znakow dla biezacego polaczenia z MySQL questionmark.gif
Pewnie to glupie pytanie, ale od niedawna ucze sie pisania skryptow korzystajacych z dobrodziejstw DBMS i jak do tej pory wszystko zrozumialem oprocz tego zestawu znakow... blink.gif

W manualu PHP dowiedzialem sie, ze funkcja mysql_client_encoding() go zwraca.
Nie wiem tez na czym polega roznica miedzy funkcjami mysql_escape_string() a mysql_real_escape_string() ktora "bierze po uwage zestaw znakow uzywany w polaczeniu" questionmark.gif

Moze mi ktos wyjasnic co to jest ten domyslny zestaw znakow i co ma do tego mysql_real_escape_string() ktora wstawia backslashe'e do lancucha questionmark.gif
Flapper
Mi sie wydaje że to np. UTF-8 albo latin1_swedish itp. I ustawiasz to tworząc nową bazę danych żeby móc zakodować takie literki jak ą, ę, ś, ć itp. Ale jestem mniejwięcej na tym samym stopniu edukacji co ty i głowy se uciąć nie dam. haha.gif
PiXel2.0
No coz, dzieki i za to, ale niewiele mi to pomoglo tiredsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.