Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][http] Generowanie zewnetrznych plikow CSS , JS itp.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PiXel2.0
Jesli w zmiennej $file_css lub $file_js mam wygenerowany wczesniej przez PHP lancuch z kodem CSS lub JS i chce aby razem z kodem wynikowym do przegladarki zostaly wyslane wartosci tych lancuchow w postaci zewnetrznych plikow (przynajmniej zeby przegladarka tak to potraktowala) ktore potem beda wspolpracowaly u klienta to jak to zrobic questionmark.gif

Prosze o jakis przyklad kodu bo nigdy nie robilem czegos takiego i kompletnie nie wiem jak to sie robi (wydaje mi sie, ze trzeba wyslac jakies naglowki poprzez header(), ale nie wiem jakie).
php programmer
Może po prostu zapisz te zmienne do plików.
PiXel2.0
Ale, wtedy te pliki zostana na serwerze bo skrypt wysle kod wynikowy dopiero po tym jak zostanie wykonany a przegladarka nie sciagnie tych plikow zanim nie dostanie kodu w HTML wiec po sciagnieciu tych plikow nic ich nie usunie (chyba, ze jedno z kolejnych odwolan do skryptu, ale wtedy moze zrobic sie korek i powstawac bledy).

Chodzi o to zeby skrypt wyslal te pliki tak jak np. wysyla wygenerowany obraz ktorego na serwerze nie ma a jednak zostaje wyslany do przegladarki jako zewnetrzny plik.
modic
taki mały przykład smile.gif

1. <?php
  2.    header("Content-Type: text/css; charset=utf-8");
  3. ?>
  4.  
  5. #twoj_styl {
  6.    color:pink;
  7. }
Maxik
Utwórz sobie plik który w zalezności od jakiejś zmiennej GET będzie serwować odpowiedni kod. Użyj header tak jak pokazał modic . Plik ten może wygladać tak:
  1. <?php
  2. switch($_GET['serve']){
  3. case 'css':
  4. header("Content-type: text/css; charset=utf-8");
  5. echo $file_css;
  6. break;
  7. case 'js':
  8. header("Content-type: text/javascript; charset=utf-8");
  9. echo $file_js;
  10. break;
  11. }
  12. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.