na razie jestem w fazie poznawania frameworków i żongluję między ZF a Symfony. Mam pewien problem z Symfony, a konkretnie to nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Sprawa wygląda tak:
Mam tabelę 'articles' (id, title...), w której znajdują się wpisy. Druga tabela to 'authors' z danymi autorów (id, imię, nazwisko...). Całość łączę przy pomocy 'articles_authors' o polach article_id oraz author_id. W ZF całość połączyłem ręcznie poprzez 2 zapytania, natomiast w jaki sposób wygenerować sobie odpowiedni formularz w generatorze admina w Symfony zawierający dane artykułu oraz <select> z możliwością wyboru więcej niż 1 autora? Kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... :/
Cała trutkura tabel:
CREATE TABLE articles ( id MEDIUMINT (6) UNSIGNED NOT NULL PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT, title VARCHAR (80) NOT NULL, date DATETIME NOT NULL, note ENUM ('1', '2', '3', '4', '5') NULL DEFAULT NULL, visible ENUM ('0', '1') NOT NULL DEFAULT '1', INDEX (id, date, visible) ) Engine=InnoDB; CREATE TABLE authors ( id SMALLINT (3) UNSIGNED NOT NULL PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT, name VARCHAR (20) NOT NULL, surname VARCHAR (40) NOT NULL, visible ENUM ('0', '1') NOT NULL DEFAULT '1', INDEX (id, visible) ) Engine=InnoDB; CREATE TABLE articles_authors ( article_id MEDIUMINT (6) UNSIGNED NOT NULL, author_id SMALLINT (3) UNSIGNED NOT NULL, INDEX (article_id), FOREIGN KEY (article_id) REFERENCES articles (id) ON DELETE CASCADE, FOREIGN KEY (author_id) REFERENCES authors (id) ON DELETE CASCADE ) Engine=InnoDB;
Nie podaję zawartości plików yml bo po prostu jeszcze ich nie mam. Nie wiem jak to ugryźć, proszę o podpowiedź.