Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] Utworzenie filtra z through_class
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
phpion
I znowu mam kolejny zastój :/
generator.yml wygląda u mnie następująco:
  1. generator:
  2. class: sfPropelAdminGenerator
  3. param:
  4. model_class: Articles
  5. theme: default
  6.  
  7. fields:
  8. articles_authors:
  9. help: Aby wybrać więcej niż 1 autora przytrzymaj klawisz Ctrl podczas wybierania. Aby wybrać wszystkie pozycje kliknij na pierwszą i trzymając wciśnięty klawisz Shift wybierz ostatnią.
  10. name: Autorzy
  11. type: admin_double_list
  12. params: through_class=ArticlesAuthors
  13. articles_categories:
  14. help: Aby wybrać więcej niż 1 kategorię przytrzymaj klawisz Ctrl podczas wybierania. Aby wybrać wszystkie pozycje kliknij na pierwszą i trzymając wciśnięty klawisz Shift wybierz ostatnią.
  15. name: Kategorie
  16. type: admin_double_list
  17. params: through_class=ArticlesCategories
  18. articles_groups:
  19. help: Aby wybrać więcej niż 1 grupę przytrzymaj klawisz Ctrl podczas wybierania. Aby wybrać wszystkie pozycje kliknij na pierwszą i trzymając wciśnięty klawisz Shift wybierz ostatnią.
  20. name: Grupy
  21. type: admin_double_list
  22. params: through_class=ArticlesGroups
  23. articles_producers:
  24. help: Aby wybrać więcej niż 1 producenta przytrzymaj klawisz Ctrl podczas wybierania. Aby wybrać wszystkie pozycje kliknij na pierwszą i trzymając wciśnięty klawisz Shift wybierz ostatnią.
  25. name: Producenci
  26. type: admin_double_list
  27. params: through_class=ArticlesProducers
  28. created_at:
  29. help: Data napisania artykułu.
  30. name: Data utworzenia
  31. description:
  32. help: Krótkie podsumowanie artykułu wyświetlane podczas wyszukiwania artykułów.
  33. name: Zajawka
  34. params: rich=true tinymce_options=theme:"advanced", width:"100%",height:"400",convert_fonts_to_spans:"true",strict_loading_mode:"true",plugins:"style,layer,table,save,advhr,advimage,advlink,emotions,iespell,insertdateti
    me,preview,media,searchreplace,print,contextmenu,paste,directionality,fullscreen,
    noneditable,visualchars,nonbreaking,xhtmlxtras,template",theme_advanced_resizing:"true",theme_advanced_buttons1_add_before:"save,newdocument,preview,separator",theme_advanced_buttons1_add:"fontselect,fontsizeselect",theme_advanced_buttons2_add:"separator,insertdate,inserttime,separator,forecolor,backcolor",theme_advanced_buttons2_add_before:"cut,copy,paste,pastetext,pasteword,separator,search,replace,separator",theme_advanced_buttons3_add_before:"tablecontrols,separator",theme_advanced_buttons3_add:"emotions,iespell,media,advhr,separator,print,separator,ltr,rtl,separator,fu
    llscreen",theme_advanced_buttons4:"insertlayer,moveforward,movebackward,absolute,|,styleprops,|,cite,abbr,acro
    nym,del,ins,attribs,|,visualchars,nonbreaking,template,|,code",theme_advanced_toolbar_location:"top",theme_advanced_toolbar_align:"left",theme_advanced_path_location:"bottom",content_css:"example_full.css",plugin_insertdate_dateFormat:"%Y-%m-%d",plugin_insertdate_timeFormat:"%H:%M:%S",extended_valid_elements:"hr[class|width|size|noshade],font[face|size|color|style],span[class|align|s
    tyle]"
  35. title:
  36. help: Tytuł artykułu widoczny m.in. podczas wyszukiwania artykułów z bazy danych oraz w wykazach artykułów np. z danej kategorii.
  37. name: Tytuł artykułu
  38. visible:
  39. help: Odznaczenie tej opcji spowoduje ukrycie artykułu przed światem zewnętrznym.
  40. name: Widoczność
  41.  
  42. list:
  43. display: [title, description, created_at]
  44. filters: [title, created_at, visible]#, articles_authors, articles_categories, articles_groups, articles_producers]
  45. object_actions:
  46. _edit: -
  47. _delete: -
  48. title: Artykuły
  49.  
  50. edit:
  51. title: Edycja artykułu "%%title%%"
  52. #display: [title, description, created_at, visible, articles_authors, articles_categories, articles_groups, articles_producers]
  53. display:
  54. "Dane podstawowe": [title, description, created_at, visible]
  55. "Powiązania i relacje z innymi tabelami": [articles_authors, articles_categories, articles_groups, articles_producers]

W jaki sposób dołączyć filtrowanie po autorach, kategoriach itd? Co bym nie robił zawsze otrzymuję zwykłe pole tekstowe, które na dodatek nie jest aktywne sad.gif Jeżeli chodzi o relacje w tabelach to dla autorów jest to:
articles(id, title...)
authors(id, name...)
articles_authors(article_id, author_id)
i analogicznie dla kategorii, grup i producentów.

// Edit
może rozwiązać to poprzez utworzenie partialsa np. _authors.php i utworzenie w nim selecta ale czy takie rozwiązanie będzie uwzględniane przy wyszukiwaniu? Wydaje mi się, że nie... :/ Jest ktoś w stanie mi pomóc?
SongoQ
No ok ale tam dane sa informacyjnie pokazywane czy maja byc uzywane w kryteriach?
phpion
Może inaczej to opiszę: mam artykuły, każdy może być autorstwa kilku osób. Na stronie articles/list wyświetlam tytul, opis itd artykułu oraz filtry. W przypadku tytulu czy daty utworzenia nie ma problemu, natomiast nie wiem jak pod nimi dodać pole select z wszystkimi autorami z tabeli 'authors' (niekoniecznie takich, którzy cokolwiek napisali - po prostu wszystkich) i aby podczas przeszukiwania bazy wybrany (bądź nie) autor również był brany pod uwagę jako jedno z kryteriów.

PS: wyjaśniając Twój 'zarzut' z innego posta - naprawdę grzebę w sieci, ale jeszcze trudno mi się połapać w Symfony więc jeśli mam problem którego nie mogę rozwiązać metodą prób i błędów to piszę na forum. Nie jest tak, że coś mi nie wychodzi to od razu lecę na forum winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.