Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie do podstrony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bitmaster
Witam, z góry mówie że jestem leszcz jeśli chodzi o php, java, cgi, itd. Mam taką swoją stronkę internetową i chciałbym aby znalazło się w niej coś takiego. Chodzi o to że np. jakiś mój kumpel w takim typowym polu logowania(nik, hasło) wpisuje swój nik i hasło i wchodzi na stronkę tylko dla niego stworzoną. A inny kumpel wpisuje coś innego i wchodzi na swoją stronkę. Jak takie coś zrobić najprościej
Squealer
formularz ktory odesle do podstrony...
Lee
1. używaj szukajki: "+system +logowania"
2. Popraw nazwę tematu, bo ci moderatorzy zamkną
3. Pisze się nick, a nie nik rolleyes.gif
bitmaster
To trochę rozszerzę to bo za bardzo skrótowo napisałem chyba...

Jest mój kumpel Edek. Wchodzi sobie na moją stronkę i np. mam dla niego jakieś fajne foty(ale tylko dla niego) Umówiliśmy się że jak w loginie wpisze "EDEK" a w haśle "SKYWALKER" to przekieruje go na stronkę z tymi zdjęciami. Najbardziej chciałbym żeby to było przez takie jakby logowanie bo to tak tajorsko by wyglądało smile.gif

ps. Napisaliście mi tak troszkę skrótowo. Wiem że jesteście stare wyjadacze to rozumiecie o co chodzi, ale ja nie bardzo. może chociaż szerzej opiszecie jaki język programowania, jakieś wskazówki, ew. jakiś podobny przykład na kodzie.
pojas
Musisz, ekhm.. możesz skorzystać z dobrodziejstw jakie daje PHP. Jest to język programowania, który wykonywany jest po stronie serwera( ze specjalnym oprogramowaniem ). Rozwiązań na to co opisałeś jest wiele. To tak jakbyś napisał, że potrzebujesz samochód - może "Malucha", a może "Merola"?

Polecam wgryźć się w PHP, jest bardzo prosty - szybko załapiesz podstawy, żeby samemu rozwiązać ten problem.

Pisząc dokładniej na temat tego co potrzebujesz opiszę to skrótowo:
Tworzysz formularz z polami ( czytaj o form, input ) na nick użyszkodnika i jego hasło.
W kodzie PHP sprawdzasz ( porównujesz ) nick z hasłem, które masz już spisane.
Jeśli znaleziono nick a hasło do niego przypisane jest takie jak te które wprowadzi użyszkodnik PHP przenosi go ( użyszkodnika ) na określoną podstronę. Należy się zastanowić nad bezpieczeństwem, bo narazie tutaj go brak. Możesz korzystać z sesji( czytaj o sesjach w php ), haszowania hasła( czytaj o md5, sha1 ), ale idąc dalej - to chyba problem - hasło byłoby jawne dla Ciebie? Jeśli nie to należałoby stworzyć rejestrację uzyszkodnika, najlepiej wykorzystać wtedy już jakiś lepszy sposób przechowywania danych - może bazę MySQL. I tak się poprawiając możesz napisać dobry skrypt logowania, ale najpierw musisz się wgryźć w PHP - bo wątpię, żeby ktoś napisał to za Ciebie, a poza tym co to za frajda guitar.gif

Korzystaj z Google i szukajki na tym forum:
http://www.egrafik.pl/porady/php-prosty-system-do-logowania/
http://4programmers.net/PHP/Prosty_skrypt_logowania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.