Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]wyjscie z przegladarki i sesje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
juz nie pamietam jak dzialaja sesje blink.gif
czy jak np. zamkne zakladke ze strona na ktorej sa aktywne sesje i potem wezme cofnij lub wejde na nowo na ta strone- to mnie rozpozna czy bedde musial sie zalogowac ?

bo u mnie teraz wlasnie ciagle mnie widzi i nie wiem jak zabezpieczyc sie przed takim wypadkiem. dry.gif
Kicok
Sesja kasuje się po zamknięciu przeglądarki, a nie tylko jednej zakładki ze stroną.
trucksweb
a jesli u mnie sie nie kasuje ?

i co zrobic aby po usunieciu sesji wykonalo sie zapytnie sql zmieniajae cos w bazie ?

mam rejestracje do serwisu gdzie rozpoczyna sie sesja, a pokonczeniu rejestracji przechodzi automatycznie na strone index2.php w ktorej jest zapytanie sql updatujace baze o informacje ze user jest online status=1
gdy kliknie w wyloguj pojawia sie drugie zapytanie sql status=0

ale jak zamnie przegladarke nie wykonuje sie zapytanie logout
gilbo
Może popróbuj z Ajax'em i funkcją javascript onExit();?
trucksweb
a moglbys podac jakis przyklad jak tej funkcji uzyc ?
szukam w googlach ale cos nic nie widac wartosciowego dry.gif
gilbo
Sorry za wprowadzenie w błąd. To jednak nie jest onExit(). Prawidłowa funkcja to onbeforeunload.
przykład:

1. <script type="text/javascript">
  2. window.onbeforeunload = exit;
  3. function exit()
  4. {
  5. return "Pa Pa!";
  6. }
  7. </head>
  8. Zamknij stronę.
  9. </body>

Oczywiście (przynajmniej tak mi się wydaje) nie musisz robić return a wywołanie ajaxa zrobić w funkcji exit() i powinno działać:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.