Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie danych z kilku formularzy na raz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prochuxt
Witam. Pisze pewna stronke ktora zawiera w jednej lini 2 pola input, potem sa 4 pola select z pewnymi opcjami wyboru. Ilosc takich wyswietlanych lini zalerzna jest od kolejnego selecta w ktorym wybieramy ile takich lini z danymi polami ma sie wyswietlic. Uzyskuje to poprzez ukrywanie fragmentow strony. Dwa pola select zawieraja nazwe np" Dekor" czy "Front" i po wybraniu pewnej opcji wyswietla nam sie nowe okno z obrazkiem. Tu rowniez wykorzystuje skrypt ktory wyswietla obrazki z pola select. Niestety aby to wyswietlanie dzialalo pola select "front" i "dekor" musza byc w osobnych formularzach. Taka linia z tymi polami wyglada mniej wiecej tak:

<td id="element1" style="display: inline;">

<form style="display:inline;">
<input name="szerokosc" value="szerokosc" type="text" id="szerokosc" size="8"
onclick="clearText(this)">
<input name="wysokosc" value="wysokosc" type="text" id="wysokosc" size="8" onclick="clearText(this)">
</form>

<select NAME="imagename" onChange="display_image(this.form)">
<option value="" selected>Fronty
<option value="shopimages/front/front1.1.bmp">Front 1
<option value="shopimages/front/front1.2.bmp">Front 2
<option value="shopimages/front/front1.3.bmp">Front 3
</select>
</form>

<select NAME="imagename" onChange="display_image(this.form)">
<option value="" selected>Dekory
<option value="shopimages/dekor/dekor1.1.bmp">Dekor 1
<option value="shopimages/dekor/dekor1.2.bmp">Dekor 2
<option value="shopimages/dekor/dekor1.3.bmp">Dekor 3
</select>
</form>

<select name="szklo" style="display:inline;">
<option value="" selected>Szklo
<option value="Tak">Tak
<option value="Nie"> Nie
</select>

<select name="zawias" style="display:inline;">
<option value="" selected>Zawias
<option value="opcja1">Opcja 1
<option value="opcja2">Opcja 2
</select>
</td>

Chodzi mi oto aby przypisac konkretnym opcjom tych powyzszych selectow jakies konkretne liczby. Np jesli ktos wybierze opcje Front 1 to zeby ona miala np wartosc 2. i tak do kazdej opcji danego selecta. Ponadto wpisywane wartosci dwoch pol input tez zeby mozna bylo wykorzystac. I np po nacisnieciu jakiegos przyciska np "oblicz" wyswietlila sie wartosc z obliczonych pol.
Np. ktos w pole szerokosc wpisal 2, w pole wysokosc 3, wybral opcje Front 1 = 4, potem Dekor 2 = 5, wybral Szklo1 = 6, i Zawias2 = 7. Nacisnal przycisk oblicz i pokarze mu sie wartosc: 2+3+4+5+6+7.
Wiem ze troche to zakrecilem, ale dopiero zaczynam przygode z PHP i prosze o wyrozumialosc...
kossa
nadaj polom formularzy atrybut id a potem javascript i getElementById() i bez przeładowywania strony możesz wszystko zliczyć

coś mi się nie chce wierzyć że musisz robić to aż w kilku formularzach... smile.gif

Łukasz
prochuxt
Moglbym prosic o jakis konkretny przyklad?? Naprawde jestem laikiem jeszcze w php i nie bardzo wiem oco w tym wszystkim chodzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.