Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pierwszy raz z Symfony i duży projekt. Sure?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
tuner
Jestem obecnie w sytuacji w której muszę zadecydować o rozwiązaniu, którego użyję. Stąd kilka moich pytań odnośnie Symfony.

Mam kilka projektów w poczekalni, pierwszym z nich jest rozbudowany funkcjonalnie system blogów. Mam duże doświadcznie w pracy z Zend Framework, miałem doczynienia z CakePHP i przez długi czas projektowałem także własne rozwiązania (mam jakieś 5 letnie doświadczenie w PHP). Jednak wciąż słysząc o możliwościach (i czytając książkę) Symfony zacząłem się zastanawiać czy nie użyć go tym razem.

Czy pisanie dużego serwisu, jako pierwszego w życiu na Symfony nie jest skokiem na zbyt głęboką wodę?
Czy użycie Symfony dla serwisu, który nie będzie stał na dedyku nie sprawi problemów związanych z wydajnością?
Jak oceniacie długość czasu nauczenia się budowania aplikacji internetowych w tym framie?
Jak oceniacie trudność rozwiązywania podstawowych problemów związanych z budowaniem na nim serwisu?

A może znajdujecie alternatywne rozwiązanie?
strife
Cytat(tuner @ 8.08.2007, 08:46:36 ) *
Czy pisanie dużego serwisu, jako pierwszego w życiu na Symfony nie jest skokiem na zbyt głęboką wodę?

1. Wydaje mi się, że to czy jest to skok na głęboką wodę zobaczysz dopiero w trakcie pisania. Symfony ma bardzo bogatą dokumentację. Wszystko zależy jakiego typu to będzie serwis. Napewno do bardzo dużych i nietypowych serwisów czasami warto napisać framework od podstaw. (btw. Yahoo wykorzystuje Symfony).

Czy użycie Symfony dla serwisu, który nie będzie stał na dedyku nie sprawi problemów związanych z wydajnością?

2. Ja jak narazie postawiłem jakieś 5, 6 stron na sf, i jak narazie wszysko działa bez zarzutu, są to normalne hostingi z obsługą php5, także nie ma z tym problemu. Fakt faktem, sf nie jest najszybsze, ale tworząc na sf zyskujesz bardzo wiele, więc uważam, że warto.

Przeczytaj też to: http://www.symfony-project.com/weblog/2007...orld-usage.html

Jak oceniacie długość czasu nauczenia się budowania aplikacji internetowych w tym framie?

3. Ja zacząłem w lipcu w ubiegłym roku, i znam najpotrzebniejsze konstrukcje już na pamięć, ale wydaje mi się, że dla kogoś kto miał styczność z innymi framework'ami ten czas nauki będzie napewno dużo krótszy. Pobaw się w jakiś weekend nim i sam zobaczysz, ja się zakochałem w tym FW smile.gif

Jak oceniacie trudność rozwiązywania podstawowych problemów związanych z budowaniem na nim serwisu?

4. Jak narazie nie miałem takiego problemu, którego nie potrafiłem rozwiązać z użyciem sf. Jeśli mam jakiś problem szukam w dokumentacji albo na forum, jeśli nie ma to problem próbuje obejść sam. Już nie raz pisałem jakieś rozszerzenie do sf, które już dawno jest w pluginach ehh biggrin.gif

A może znajdujecie alternatywne rozwiązanie?

5. Inny FW niż sf ? Nigdy winksmiley.jpg
pawel_k
Cytat(strife @ 8.08.2007, 13:04:50 ) *
4. Jak narazie nie miałem takiego problemu, którego nie potrafiłem rozwiązać z użyciem sf. Jeśli mam jakiś problem szukam w dokumentacji albo na forum, jeśli nie ma to problem próbuje obejść sam. Już nie raz pisałem jakieś rozszerzenie do sf, które już dawno jest w pluginach ehh biggrin.gif
hehe, dokładnie miałem to samo winksmiley.jpg sam napisałem np. plugin przenoszący validację z akcji do modelu a okazało się że coś takiego już jest, do tego dużo lepiej przemyślane smile.gif dobrze że teraz robią cotygodniowe podsumowanie bo wcześniej ciężko było znaleźć na alfabetycznie posortowanej liście pluginów nowości.
Cytat(strife @ 8.08.2007, 13:04:50 ) *
5. Inny FW niż sf ? Nigdy winksmiley.jpg
na chwilę obecną - tylko symfony smile.gif
zawsze oparcie dużego serwisu na nieznanej platformie jest obciążone tym niebezpieczeństwem. zanim jednak zaczniesz pisać proponuję przerobić dokładnie askeet (przynajmniej 10 pierwszych rozdziałów), wtedy poznasz na co stać ten framework...
jeśli strona ma na tyle duży ruch że symfony nie daje rady na współdzielonym hostingu to sorry ale nie tędy droga. pisanie aplikacji www to nie tylko technologia ale i cała reszta z marketingiem na czele, więc jeśli jesteś w stanie przyciągnąć sporą grupę użyszkodników to na pewno będziesz w stanie znaleźć sponsorów którzy wyłożą 500zł na w miarę ok dedyk. jeśli nie to chyba warto porzucić pisanie i utrzymywanie własnych rozwiązań...
tuner
Cytat(pawel_k @ 8.08.2007, 20:22:38 ) *
(...)jeśli jesteś w stanie przyciągnąć sporą grupę użyszkodników to na pewno będziesz w stanie znaleźć sponsorów którzy wyłożą 500zł na w miarę ok dedyk. (...)
Tutaj jest pies pogrzebany. Jestem wykonawcą projektu, nie jego właścicielem. Moim zadaniem jest zaprojektowanie struktury od strony technicznej i implementacja. Domyślam się, że zleceniodawcy, choć (i może dlatego, że) wykłada nie małe pieniądze, nie będzie uśmiechało się wykupować dedyka jeśli serwis zdobędzie dużą popularność. A raczej na to jest nastawiony.
pawel_k
Cytat(tuner @ 8.08.2007, 23:23:55 ) *
Tutaj jest pies pogrzebany. Jestem wykonawcą projektu, nie jego właścicielem. Moim zadaniem jest zaprojektowanie struktury od strony technicznej i implementacja. Domyślam się, że zleceniodawcy, choć (i może dlatego, że) wykłada nie małe pieniądze, nie będzie uśmiechało się wykupować dedyka jeśli serwis zdobędzie dużą popularność. A raczej na to jest nastawiony.

nikt nie chce przepłacać, to jasne... ale z drugiej strony koszt dedyka to nie jest jakaś astronomiczna suma, szczególnie w przypadku gdy ktoś wykłada niemałą kasę na sam serwis i planuje mieć sporą odwiedzalność (nawet jeśli ktoś nie koniecznie chce zarabiać na serwisie to przy dużym ruchu prosto jest zrobić żeby serwis przynajmniej zarobił na siebie).
poza tym sprawić że symfony za bardzo obciąży serwer jest na prawdę ciężko. oczywiście nie mam na myśli jakiegoś pierwszego z brzegu taniego hostingu tylko porządną sprawdzoną firmę z porządnie skonfigurowanym serwerem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.