Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html]linki Strony Wielojęzycznej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konraddo
Podczas projektowania strony wielojęzycznej, należy zadać pytanie, w jaki sposób będziemy przechowywać informację o języku strony.Stronka nad którą aktualnie siedzę, każdą podstronę ma w 3 różnych językach, sposobem na przechowywanie informacji o języku może być zmienna sesji, lub linki, lub jeszcze inne sposoby, ale moim zdaniem nie warte uwagi.

Zmienna sesji jest o tyle wygodna że nie zaśmieca niepotrzebnie linku informacją o języku strony, także przy tworzeniu serwisu nie musimy do każdego linka dodawać parametru z językiem, wadą tego rozwiązania jest fakt że osoba przeglądająca stronę wysyłając link do znajomej osoby, prześle adres strony, ale ta zostanie przekierowana na domyślnie ustawiony język. Pytaniem jest czy należy aż tak zwracać na to uwagę, by w linku była zawarta informacja o języku strony?
sanek
hehe na upartego to mozna po ip zczajac.. np. jak wchodzisz na gogle.com smile.gif wie ze jestes PL...
ale to chyba kupa zabawy smile.gif...
wydaje mi sie w linku to jednak bardzo rozsadne.. zabawa zabawa smile.gif ale chyba jednak warta swieczki....
moje zdanie winksmiley.jpg
sf
Na sesji? To najgłupszy sposób. Linki dla każdego serwisu i tak powinny być inne.. chyba, że nie zależy Ci na pozycjonowaniu. Zresztą widać nie zależy bo już pomysł z sesjami to powoduje winksmiley.jpg
sanek
nie mam pojecia o pozycjonowani..questionmark.gif tzn ze jesli mam np inex.php?strona=costam i to costam mi sie tylko zmienia to.. nie wiem jak sie wyrazic skutecznosc pozycjonowania spada?
Wendrowycz
Cytat(konraddo @ 9.08.2007, 08:52:20 ) *
wadą tego rozwiązania jest fakt że osoba przeglądająca stronę wysyłając link do znajomej osoby, prześle adres strony, ale ta zostanie przekierowana na domyślnie ustawiony język. Pytaniem jest czy należy aż tak zwracać na to uwagę, by w linku była zawarta informacja o języku strony?

Możesz sprawdzić język przęglądarki i na podstawie danych stwierdzić jaki to język.
Duża wada :
- nie zawsze jest to język użytkownika,
Mała
- trzeba ustawić domyślną akcję gdy nie mamy wersji językowej dla przegladarki (np przeglądaraka w chińskim języku -> domyślny język angielski)
grzegorzr
Wejdz na strone ip2nation.com

Tam masz dwie tabele MySQL'owe, ktore pozwola ci na okreslenie z ktorego kraju pochodzi uzytkownik.

Moim skromnym zdaniem powinna byc nazwa kraju w linku.
nexis
Ciekawym rozwiązaniem jest chyba utworzenie odpowiednich sudomen typu:

http://pl.twojadomena.pl/
http://en.twojadomena.pl/

Z adresu będziesz sobie wyciągał odpowiednią wersję językową w celu wyciągnięcia odpowiednich danych z bazy danych. Przy takim rozwiązaniu nie ma problemu z przekazywaniem wersji językowej pomiędzy stronami, bo zwykły link:

1. <a href="kolejna-strona.php">Dalej</a>

Przeniesie cię do odpowiedniej strony, a informacja w subdomenie się nie zmieni.
grzegorzr
@nexis tylko, że chłopaki od SEO nienawidzą rozwiązań z subdomenami, cały wygenerowany przez PHP content jest dzielony na trzy osobne witryny.
konraddo
Wiec najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest stworzenie linku typu:
mysite.com/en/articles/view/23
nie dublujac caly kod, a jedynie odpowiednio przekierowywac pobierac z adresu wartosc odpowiedzialna za jezyk, a nastepnie na podstronce wyswietlenie odpowiedniego tekstu, fajnie mozna to rozwiazac w cakephp
jak to zrobic zapraszam do przeczytania:

http://forum.php.pl/cakephpurland39e_Do_St...nej_t74824.html

w przypadku odwolania do strony glownej np. mysite.com, bardzo dobrym pomyslem jest pobranie adresu IP a nastepnie ustawienie odpowiedniego jezyka

dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.